מחשב ההשקיה שלי נותן מים כמה פעמים ביום – האם זה טוב או לא טוב? מה המטרה של הצמח? לגדול. ואיך הוא גדל? הוא שולח שורשים לעומק הקרקע. ככל שהשורשים עמוקים יותר ככה הצמח חזק יותר. זה הכלל.
בואו ניקח דוגמא מצמח שגדל בטבע. לבד. הרי כמות המשקעים בישראל כל כך נמוכה אז איך בכל זאת הוא שורד? בשכבת הקרקע העליונה, איפה שהכי חם וקרוב לשמש האדמה צחיחה ויבשה. בקושי יש שם חיים. כולם יודעים את זה. גם הצמח עצמו..
לכן האפשרות היחידה שלו לשרוד היא לשלוח את השורשים כלפי מטה מתוך רצון לחיות. לא כל העצים מצליחים להגיע עם השורשים למטה, אבל מי שמגיע נהנה משפע עצום. גם מים וגם מינרלים וחומרי הזנה.
שורשים עמוקים – זו אולי ההגדרה הכי מדויקת לצמח בריא וחזק
חוזרים לגינה שלנו ולהשקיה עם מחשבי השקיה אוטומטיים. גינה ממוצעת בישראל מקבלת מים בכל יום או אחת לכמה ימים. ישנן גינות שהצמחים מקבלים השקיה פעמיים ביום ואפילו שלוש פעמיים ביום!
מה קורה לצמח במצב כזה? 3 דברים:
1. הוא לא צריך להתאמץ כי הוא נהנה מלחות תמידית בשכבת הקרקע העליונה. הוא הופך לצמח מפונק כי השורשים שלו כל הזמן טבולים במים.
2. צמח חלש שאולי גדל מאוד מהר לגובה אבל ללא בסיס שורשים מפותח ושלד מספיק חזק כדי להחזיק את עצמו כך שמכל שטות, רוח, סופה, מזיק – הוא יתקפל וישבר.
3. אדמה מלאה בשורשים, בלי חמצן ובלי איוורור, כזאת שתוך כמה שנים גם אי אפשר לשתול שום צמח חדש כי הכל דחוס.
אם הייתי יכול לבחור הייתי משתדל לחנך את הצמחים שלי בגינה אחרת. כן כן ממש לחנך כדי שיגדלו חזקים. כמה עקרונות שייעזרו לכם לגדל צמחים בריאים יחד עם מערכת השקיה:
- נגיד אם אני משקה אחת ליום במשך 20 דקות. אז דווקא עדיף לי להשקות בכמות גדולה יותר ולרווח את ימי ההשקיה במידה וזה באמת אפשרי כמובן. במקום בכל יום – להשקות אחת ליומיים שלושה ויותר אם אפשר. ככה המים יורדים לעומק והצמח צריך להתאמץ כדי לקלוט אותם.
- כל צמח זקוק לכמות שונה נגיד עץ פרי בוגר צורך כמה עשרות אם לא מאות ליטרים של מים בשבוע! בזמן ששיח עגבניה או פטוניה הרבה פחות. צריך לשים לב שאנחנו יודעים לתגבר צמחים שזקוקים ליותר מים על ידי תוספת של טפטפות מצד שני לוודא שהשאר לא סובלים בגללם.
- עכשיו בואו נלך צעד קדימה – עץ פרי לא זקוק למים בכל יום ומצד שני ירקות עונתיים או פרחים עונתיים – אם לא ניתן להם מים על בסיס יומי בשיא החום הם ימותו. אז איך דואגים להשקות כל אחד מהם בזמן אחר ובכמות שונה?
- קונים מחשב השקיה עם כמה ברזים חשמליים כאשר כל ברז חשמלי ידאג לתת מים לקבוצת צמחים זהה. במקום מחשב עם ברז חשמלי אחד שמספק מים לכל הצמחים יחד ללא הפרדה. פתיחה (ברז) אחת רק לעצים, פתיחה נוספת לגן הירק, פתיחה נוספת לעציצים ולאדניות, למדשאה, לגדר החיה וכו.
- אותו קו השקיה יתן מים לכל הצמחים שמאותה קבוצה גם אם המיקום שלהם בגינה לא בצמידות אחד ושני. כך חברים נכון לתכנן את הגינה ולהקימה מבעוד מועד.
- במידה והגינה קיימת ואם יש עוד סיכוי לשנות – עדיין הפתרון של התאמה או הגדלת טפטפות לכל צמח יכולה לעזור.
אז חברים בואו נסכם –
אנחנו מעוניינים לגדל צמחים בריאים ואחת השיטות היא לאפשר לשורשים לרדת לעומק. וכן לפני שתקפצו – זה נכון גם למכלים לעציצים ולאדניות למרות ועל אף שהעומק שם מוגבל. אז איך גורמים לשורשים לרדת למטה – מגדילים את כמות המים ומרווחים את ימי ההשקיה ככה נותנים לצמח להתאמץ. ואם שאלתם מתי כדאי לעשות את זה? אז עכשיו זה בדיוק הזמן כי הטמפרטורה צנחה ואם תעבדו נכון תוכלו להבריא את הצמחים שלכם ולהביא אותם למצב מדהים עד הקיץ הבא!
בהצלחה!