כמה עובדות מעניינות על השלכת בעצים נשירים
נכון להסתכל על עלי העצים כמפעל לייצור אנרגיה. כל עוד חם והימים ארוכים מתרחש תהליך הפוטוסינתזה בו העצים והצמחים מפיקים סוכרים וחמצן באמצעות קרני האור, מים ופחמן דו חמצני שקיים באוויר. למעשה כל הדבר הזה מתרחש בזכות פיגמנט ירוק הנקרא כלורופיל שנמצא בתוך העלה. העלה מקבל מים וחומרי הזנה מהעץ, והעץ בתמורה מקבל את הסוכרים שנוצרים בעלה הירוק בתהליך הפוטוסינתזה.
בסתיו, כשמתחיל להתקרר והימים מתקצרים עלי העצים לא מקבלים מספיק אור כדי לבצע את תהליך הפוטוסינתזה. העצים חשים בשינוי ובתגובה חוסמים את החיבור שבין העלה והענף. כלומר נעצרת התנועה של המים, חומרי ההזנה והסוכרים.
בתוך כמה שבועות יושלם תהליך ההתנתקות והעץ יכנס לתרדמת חורף. בינתיים העלים התלויים בנוף העץ ישנו את צבעם, ימותו וינשרו בגלל מחסור באספקה. לפני שימותו וינשרו אלה ישנו את צבעם מירוק לאדום או צהוב, או שילובים דומים.
מדוע זה קורה? הירידה בטמפרטורות והתקצרות הימים גורמים לירידה ביצירת הכלורופיל הירוק. כשזה יורד המופע של שאר הפיגמנטים הקיימים בעלה, האדומים או הצהובים, באים לידי ביטוי. לא מדובר בייצור חדש אלא באותם פיגמנטים שהמתינו מאחורי הקלעים לרגע הקצר שלהם.
העץ מעדיף לשמור על האנרגיה שלו. הוא יודע שקשה יותר לבצע פוטוסינתזה בצורה יעילה במהלך החורף ולכן מעדיף להיפטר מהעלים. עלי העץ, ה'מפעל' לייצור אנרגיה ומזון בעונות החמות, דורשים מים רבים כדי לתפקד ולכן העץ מקריב אותם על מנת לשרוד את החורף ולא לאבד נוזלים.
אבל העץ כל כך חכם ובעל ניסיון חיים. הוא מוכיח בכל שנה מחדש שניהול הסיכונים עובד. העלים שנושרים על הקרקע מתפרקים אל האדמה וחוזרים מחדש אל העץ בתור מזון, ובאביב הכל מתעורר וחוזר על עצמו מחדש.
שורה תחתונה – שלבו עצים וצמחים נשירים בגינה ובמרפסת וכך תוכלו להנות ממופע צבעים מרהיב בחורף. בנוסף, שימוש בצמחים נשירים מאפשרים לנו 'לתקן' טעויות שביצענו במהלך השנה. כשהצמחים בשלכת העלים נושרים יחד עם העלים הנגועים ושאר מחלות העלים. דבר שמאפשר התחלה חדשה בכל עונת צימוח חדשה. ולא פחות חשוב – השלכת מייצרת לנו חומר חיפוי משובח וחינמי לערוגות ולערמת הקומפוסט הביתית.
לפוסט הזה יש 2 תגובות
דפנה כץ
27 נוב 2024ממש מעניין….תודה
נמרוד עורף
27 נוב 2024תודה רבה דפנה