'נעילת שורשים' שמעתם פעם על המושג הזה?
שורשי הצמחים הם יצור חי עם רצון עצמי. אלה נמצאים בחיפוש מתמיד אחר חמצן, אוכל ומים בתוך האדמה. כאשר הצמח גדל, גדלה יחד איתו מערכת השורשים מתחת לקרקע. נכון יותר לומר זאת בצורה הפוכה, הרי השורשים הם אלה שמזינים את נוף הצמח ומאפשרים את גדילתו.
כאשר הצמח שוכן זמן ממושך בתוך העציץ קיימת סכנה של ממש שהבית כבר לא מתאים למידותיו. הצמח גדל ואיתו השורשים מתארכים ונמתחים למרות הכל. אך בהיעדר מקום אלה מתחילים להתלפף בצורה מעגלית בצמידות לדופן העציץ, ויוצרים אתגר גדילה משמעותי לצמח.
לאתגר הזה קוראים 'נעילת שורשים' או 'כריכת שורשים'. לא הרבה מכירים את המושג הזה וכדאי שיכירו. כאשר התופעה מתרחשת הצמח נמצא בסכנה קיומית. הגדילה שלו עלולה להיעצר והיכולת שלו להיחלץ מהצרה ללא סיוע מצידנו מוטלת בספק רב.
אם ננסה להקביל את זה לחיינו, דמיינו את עצמכם מנסים להתקיים בעולם עם איברים מלופפים שמונעים מאיתנו את היכולת לנוע ולהתנהל בטבעיות.
נשאלת השאלה כיצד נזהה את המקרה ומה יש לעשות עם זה?
עוד בבחירת השתיל במשתלה נשתדל לבדוק את מצב השורשים. כאשר מדובר בשתיל גדול או ותיק ביחס לעציץ שלו הדבר יעלה חשד מיידי. השתדלו לבחור צמחים צעירים או כאלה שנראים טריים עם מכלים שמתאימים לנוף השתיל מבחינת פרופורציה.
- צמחים 'תקועים' שלא מתפתחים,
- צמחים שנמצאים זמן ממושך באותו עציץ,
אלה יכולים להתאים למצב של נעילת שורשים.
במידה וזיהינו שמדובר בסיטואציה הזאת, יש לחלץ את הצמחים מהמכל ולמתוח את השורשים הכרוכים כלפי מטה. במידה ואלה מגיעים לתחתית המכל ניתן לקצר אותם כך שיהיה להם מספיק מקום להתחדש.
העיקר – לנתב אותם לגדילה מחודשת כלפי מטה ולא בצורה סיבובית דבוקה לדופן המכל, כזאת שנועלת את מערכת השורשים ואיתה את הגדילה של השתיל.
עשו זאת ותבטיחו את המשך קיומם הבריא והשופע של הצמחים בחייכם.
בהצלחה!