fbpx

מדריך לבחירת צמחים מהמשתלה

נמרוד עורף

נמרוד עורף

אהלן, קוראים לי נמרוד עורף והמרפסת היא למעשה הבית שלי. ככה זה כשקיבוצניק מהגולן מגיע לעיר הגדולה. צברתי ידע רב כשסיימתי בהצלחה את המסלול לאדריכלות נוף ברופין, ורכשתי ניסיון מעשי עצום ממאות גינות מרפסת שהקמתי ומאז אני מדריך אחרים להצלחה. המטרה שלי היא להראות לך איך עושים את זה נכון, כי הכי כיף לעשות לבד ולהצליח!
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

איך בוחרים צמחים לגינה – מדריך מלא:

הכי כיף בעולם להתחדש בצמחייה חדשה, והתחושה לפני נסיעה למשתלה משמחת (אותי באופן אישי) מאוד. זה נכון שהאביב הוא זמן מושלם להתחדשות, אבל אני שותל צמחים כל השנה. גם בגינות ובבתים זה הזמן לרענן ולחדש את הצמחייה. 

עכשיו, לצערי, לא תמיד השלב הזה הוא רומנטי ומהנה כפי שמציירים אותו, וכדי להימנע מטעויות נפוצות ולהימנע מאכזבות ובזבוז כספים מיותר, הכנתי מדריך מלא לבחירת צמחים מהמשתלה במטרה שכולם יוכלו להנות מחוויה טובה ונעימה.

שתילה בעציצים או באדמה

חשוב ביותר לדעת שלפני שתילה חייבים להכין את הקרקע (או את העציץ) כמו שצריך.

אם מדובר על שתילה בתוך עציצים/אדניות/מיכלים/כדים נהיה חייבים להשתמש בתערובת שתילה לעציצים, כלומר אדמה שהיא מותאמת לעציצים. לא ניתן לשתול צמחים חדשים בתוך אדניות עם אדמה רגילה מהחצר כי הצמחים לא יצליחו להתפתח כראוי! מראש ממלאים את המיכל בתערובת שתילה לעציצים וזאת מאווררת מספיק ומכילה את כל המינרלים הנחוצים להתפתחות הצמח.

חשוב לדעת מראש – אותה תערובת שתילה מכילה מינרלים וחומרי הזנה לתקופה של 3 חודשים בלבד, ולכן כל 3 חודשים חשוב לדשן את האדמה מחדש.

אם מדובר בשתילה בתוך האדמה אז מומלץ לאוורר את אזור השתילה ולפזר חומר אורגני כמו קומפוסט או הומוס לפני השתילה על מנת לעורר פעילות של מיקרואורגניזמים בקרקע, או בשפה פשוטה להפוך את הקרקע לפוריה. באמצעות קילשון מבצעים 2 פעולות יחד – גם מאווררים את הקרקע וגם מחדירים את החומר לתוך האדמה.

מדריך לבחירת צמחים מהמשתלה

בחירת צמחים קטנים

את אותו הצמח ניתן למצוא בכמה גדלים, מקטן לגדול, באמצעות מיכלי גידול של הצמח. כלומר אנחנו קונים את הצמחים מהמשתלות בעציצים והגדלים של העציצים משתנים ומשפיעים גם על המחיר.

פירוט על גודל העציצים –

כוסית שתילה (פרחי עונה / צמחים רב שנתיים / ירקות / צמחי בית / סוקולנטים וקקטוסים) עלות ממוצעת 2-10 ₪

עציץ 12 (פרחי עונה / צמחים רב שנתיים / צמחי תבלין / ירקות / צמחי בית / מטפסים / סוקולנטים וקקטוסים) עלות ממוצעת 7-20 ₪

עציץ 4 ליטר (שיחים / צמחים רב שנתיים / מטפסים / צמחי תבלין / צמחי בית / סוקולנטים וקקטוסים) עלות ממוצעת 20-40 ₪

דלי 10 ליטר (עצי נוי / עצי פרי / מטפסים / שיחים / צמחים רב שנתיים / צמחי בית / סוקולנטים וקקטוסים) עלות ממוצעת 50-80 ₪

דלי/שק 25 ליטר (עצי נוי ופרי / צמחי בית / מטפסים / שיחים וגדרות חיות) עלות ממוצעת 120-250 ₪

את אותו הצמח ניתן לקנות בכמה גדלים ופערי המחיר עצומים! בנוסף ככל שהצמח קטן יותר סיכויי הקליטה שלו בקרקע עולים. לצמח גדול קשה יותר להיקלט ולכן ההמלצה היא להשתמש בצמחים קטנים, אלא אם אין לכם סבלנות ואתם רוצים לייצר הסתרה או ליצור נוכחות גבוהה כבר מההתחלה. 

קטגוריות צמחים

כל צמח והייעוד שלו. למעשה אנחנו מחלקים אותם לקטגוריות וככה האיפיון עושה לנו סדר ועוזר לנו בבחירה נכונה שמתאימה לתנאים ולצרכים שלנו. בואו ניקח רגע לגעת בקבוצות השתילה הפופולריות ביותר:

פרחי עונה

החלוקה פה היא ל 2 קבוצות – פרחי עונה של חורף ופרחי עונה של קיץ. ככלל, אלה צמחים שמתחלפים כל 3-6 חודשים, אבל חלקם מזריעים את עצמם משנה לשנה. דווקא בפרחי החורף המגוון גדול יותר והפרחים מחזיקים זמן ממושך בגלל תנאי האקלים הנוחים. רק חשוב לזכור, אלה כולם צריכים במינימום 2-3 שעות שמש ישירה. פרחי עונה של חורף שותלים בחורף כדי שהאביב יהיה פורח, ואת פרחי העונה הקיציים שותלים באביב ובתחילת הקיץ כדי שהקיץ יהיה צבוע בפרחים.

הנפוצים ביותר בחורף – מנתור, סלסלי כסף, לובליה, לוע הארי, אמנון ותמר.

הנפוצים ביותר בקיץ – דליה, וינקה, טגטס, פטוניה, ציניה.

את כולם מומלץ לקנות בגודל כוסית או עציץ 12.

מרבד פריחות של אמנון ותמר

צמחי תבלין ירקות עונתיים

צמחי התבלין נחשבים כרב שנתיים והם זקוקים לשמש ישירה של כמה שעות כדי להצליח. פה למעשה יש 2 קבוצות – אלה של התה ואלה של המאכל.

הירקות למאכל נחשבים עונתיים (וגם פה 2 קבוצות – חורף וקיץ) וכל עונה צריך לרענן ולהתחיל מהתחלה. גם אלה זקוקים לכמות שמש גדולה כדי לשגשג, והבעיה הכי גדולה שלהם תהיה רמת התחזוקה בגלל אינטנסיביות הגידול (הרבה מים וריבוי מזיקים), ודווקא בחורף נוח הרבה יותר לגדל ירקות בגלל טמפרטורות מתאימות והיעדר מזיקים ומחלות (כמעט באופן מוחלט).

צמחי התבלין הנפוצים ביותר לתה – נענע, מנטה, לואיזה, מליסה, זוטה לבנה, עשב לימון, גרניום לימוני.

צמחי התבלין הנפוצים ביותר למאכל – בזיליקום, טימין, רוזמרין, זעתר, אורגנו.

הירקות של החורף הנפוצים ביותר  – חסות (וכל הירוקים), גזר, צנון, כרוב, כרובית, ברוקולי, קולורבי.

הירקות של הקיץ הנפוצים ביותר – עגבניות רגילות, עגבניות שרי, מלפפון, קישוא, פלפל חריף, פלפל מתוק, אבטיח ומלון.

את צמחי התבלין מומלץ לקנות בגודל עציץ 12 ואת הירקות העונתיים לקנות בתור סטרטרים (משולשי שתילה) או זרעים.

סוקולנטים

קבוצה מדהימה של צמחים עבור אנשים שלא מתאים להם להתעסק עם הצמחים על בסיס קבוע, ולהנות ממראה ירוק ושופע כל השנה. הסוקולנטים קלים מאוד לריבוי ומושרשים ממש בקלות, והם מתאימים מאוד לאקלים הישראלי כי הם בשרניים מאוד והמשמעות היא שהם אוחזים מים בתוך העלים וככה רמת התחזוקה וההשקיה יורדת מאיתנו בצורה דרמטית, כלומר הם נשארים ירוקים כל השנה במינימום מאמץ. בנוסף, ההערכה הגדולה שהצמחים האלה רוכשים נובעת גם מהסיבה שאלה צמחים מאוד מיוחדים במראה שלהם והרבה מאוד אנשים נוהגים לעצב באמצעותם בגלל הצורות המיוחדות של העלים, הטקסטורות והצבעים. 

הסוקולנטים הנפוצים ביותר – פורטולוקריה, אפטניה לבובה, סביון כחלחל, צוריות, קלייניה מבהיקה, ניצחה, קרסולה.

את כולם מומלץ לקנות בגודל עציץ 12.

אושר גדול בבחירת צמחים

שיחים ומטפסים

בגלל ריבוי הבניה הגבוהה המאפיינת את הסביבה האורבנית, צמחו לנו כמויות של מרפסות ושכנים מול העיניים. וכך נולדה דרישה חדשה בדמות הסתרה של חפצים ושכנים במרפסות שכנות. בעקבות הביקוש הרב להסתרה יהיו אלה השיחים והמטפסים שיענו על הדרישה. ההבדל בין שיח למטפס הוא באופן הגידול, כאשר השיח תומך את עצמו לבד בזמן שהמטפס צריך עזרה ומשהו להישען עליו כמו חוטים וחבלים, מקלות, קירות או רשת בניין מגולוונת. המכנה המשותף יהיה ששתי הקבוצות של המטפסים והשיחים יכולות לייצר קו מיסוך גבוה, יציב וירוק כל השנה, בתנאי שנבחר את אלה שהם רב שנתיים ולא נשירים.

המטפסים הנפוצים ביותר – גפנית משולשת/מחומשת (נשיר / צל), קיסוס (ירוק עד / צל), טרכלוספרמון יסמיני (ירוק עד / ריחני / שמש), פנדוראה (ירוק עד / פורח / שמש), סוזי שחורת העין (נשיר מותנה / פורח / שמש), אלמון הודי (נשיר מותנה / פורח וריחני / שמש)  

השיחים הנפוצים ביותר – אוג (ירוק עד / חזק / שמש), ברונפלסיה (נשיר מותנה / פורח וריחני / צל חלקי), דודונאה דנה (ירוק עד / פורח / שמש), דורנטה מצויה (ירוק עד / פורח / שמש), הדס מצוי (ירוק עד / פורח / שמש), מורן החורש (ירוק עד / פורח / שמש).

את כולם מומלץ לקנות בגודל עציץ 4 ליטר או דלי 10 ליטר לטובת אפקט מהיר.

חרצית לפני פריחה

צמחי בית

והדובדבן שבקצפת, כי מסתבר שלאחרונה אנשים ממלאים את הבתים שלהם בצמחים יותר ממה שממלאים את המקרר באוכל. בית מואר יכול להכיל מגוון עצום של צמחים שונים וליצור עולם ירוק ונעים יותר לשוהים במחיצתו. בכלל, השימוש בצמחים בתוך הבית ובסביבת העבודה מגביר את העירנות ואת חדוות החיים, והנוכחות שלהם תורמת לאוויר נקי יותר ופחות מזוהם בהיותם סופחי רעלים. היתרון הגדול הוא שכמעט כל בית מתאים לגידול צמחים ובחירתם נעשית על פי כמות האור במרחב. לפני קנייה חשוב לשאול את בעל המשתלה ולוודא קריאה ברשת האם הצמח רעיל לחיות מחמד (חתולים וכלבים) ולבני אדם. 

צמחי הבית הנפוצים ביותר – ירקה (ירוק עד / עלים מגוונים / תנאי תאורה גבוהים / נשפך), קלתיאה (ירוק עד / רגיש לקור / עלים מגוונים / תנאי תאורה בינוניים / זקוף), פוטוס (ירוק עד / עלים מגוונים / תנאי תאורה בינוניים / נשפך), דרצנה (ירוק עד / תנאי תאורה גבוהים / עלים ארוכים / זקוף), דקל כמדוריאה (ירוק עד / עלים גדולים / תנאי תאורה בינוניים / זקוף), סנסיווריה (ירוק עד / תנאי תאורה נמוכים / עלים מגוונים / זקוף).

את כולם מומלץ לקנות החל מכוסית ועד דלי בגודל 25 ליטר.

מקווה שזה יעשה לכם סדר בקנייה הבאה. ותזכרו – צמחים עונתיים מייצרים הרבה עבודה, ולכן ההמלצה היא לבסס כמה שיותר צמחים רב שנתיים לטובת צמחייה שעובדת בשבילנו ולא אנחנו בשבילה.

רכב עמוס בצמחייה לפני אספקה

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

לפוסט הזה יש 39 תגובות

  1. תגיד זה באמת נכון שאפשר לשתול עץ מענף

    1. בצורה של הברכת אוויר – כן

  2. תמיד אהבתי צמחים "מרחוק".
    נתת לי דחיפה ותקווה להכניס אותם הביתה וליהנות מהם מקרוב…
    1. כשאתה מדבר על תאורה, זו יכולה להיות תאורה מלאכותית?
    2. כשאתה ממליץ על כלי קטן, הכלי לא נהיה "קטן עליו" בשלב כלשהו?
    אני מתחילה להחליט להגיע אליך מירושלים אפילו בתחבורה ציבורית…
    תודה!

    1. איזה כיף הולך להיות לך! וגם כשהדברים לא הולכים כפי שאת מצפה – אל תתייאשי. ניסוי וטעייה זה הכי טוב שיש.
      1. כן אבל יש תאורה ייעודית ולא כל מנורה.
      2. נכון. אבל תמיד אפשר לעשות קיצוץ שורשים או להעביר למיכל גדול בהמשך.
      3. אל תגיעי אלי כי אין לי משתלה😊. אני נודד בין משתלות ומרפסות ומגדל גם להנאתי צמחים במרפסת.

  3. תודה רבה נמרוד
    היום צירפתי נענע לעדנית, ליד קליברכואה (מה שעד לפני דקה קראתי פיטוניה מפלית :))
    אני מבינה שכל צמח זקוק להשקיה שונה לגמרי. האם זה בכ"ז יכול להחזיק, או שסביר שהאדמה של הקליבר' תמיד תהיה לחה וזה יהרוס?

    1. אין מה לחשוש. משקים עד נגר ורק כשהאדמה מתחילה להתייבש. בזמן הזה כל צמח לוקח לעצמו את מה שהוא צריך😉

  4. נמרוד – שלום
    שמתי לב במאמר, אמרת לדשן בעציץ כל 3 חודשים.
    אני מדשן כל שבועיים, ע"פ הנאמר בחבילת הדשן שקניתי.
    האם זה נכון, או הדשן שקניתי לא תקין ?
    תודה.

    1. הי יוסי חשוב להבין באיזה דשן אתה משתמש. עודף יכול ליצור כמה בעיות החל מהמלחה ועד בעיות שונות. מדשנים תמיד על פי הצורך, על פי העונה ועל פי סוג הצמח. במצע מנותק גם דשן בשחרור איטי יכול לספק הזנה טובה. אני מנסה להשתמש בחומרים שהם מטייבי קרקע ולא חומרי דישון לפי ההגדרה הגננית. לדוגמא הומוס נוזלי. וכך אני לא מכניס את הצמחים בגינה לבעיות מיותרות.

  5. כל הכבוד למידע שאתה משתף איתנו.
    ישר כח.

    1. בשמחה

  6. אין עליך נמרוד.מקצועי רהוט ואמין.

  7. תמיד אהבתי שתילים.
    באמצעות הכתבות שלך אני רוכשת ידע והשילוב דל אהבה וידע אני מצליחה לגדל המון שתילים שאותם אני לא קונה אלא מורידה יחורים פה ושם משרישה ואז שותלת אותם.
    כל בוקר עם הקפה מטיילת במרפסת השמש שלי ומטפלת בשתילים מורידה פרחים שנבלו ואיזה כיף

  8. נמרוד, איזה מקסים אתה! תודה רבה על המדריך ועל הסרטונים המצויינים והמועילים.
    תבורך

  9. יש לי גינה ענקית ומדהימה. פורחת בשלל פריחות רוב השנה. וירוקה תמיד. אבל אני לא מפספסת שום סרטון שלך…אלוף
    ותמיד יש עוד מה ללמוד. החולשה שלי זה נושא הדישון (אני לא מדשנת כמעט אף פעם) אשמח לסרטון שיסביר על סוגי הדשנים וזמני הדישון. המשך לעשות חיל.

  10. תודה לך. חשוב מאוד למתחילים. חבל שלא התיחסת גם לצמחי-צל או צל חלקי שזה המצב היום ברוב המרפסות וגם בגינות לאחר שהעצים גדלו. את אלה קשה משום מה להשיג.

  11. תודה רבה על הטיפים ואהבת הצמחים שאתה מחלק בחינם

  12. כייף לקרוא את המאמרים שמלמדים אותנו איך להתנהג ומה לקנות

    1. כיף תודה

      1. לגבי הפיקוס. יש פיקוס לצל, לבית, ויש פיקוס רק לחצר ?

    2. תודה על המידע !!!!

      1. בכיף

  13. עוקב אחריך בפייסבוק בקביעות
    אחלה של רעיונות, ואחלה של טיפים

    1. תודה רבה@

    2. כתבה מדהימה ,קוראים ומבינים ,את האהבה שלך לצמחים ,תודה על העשרה

      1. נהדר תודה

  14. תודה רבה על כל הטיפים והסרטונים… גם מלמד וגם עושה חשק!

    1. ממש בכיף 😉

  15. אלוף🤗

    1. 😉

  16. תודה על המדריך ובכלל…
    אחלה טיפים.

    1. תודה רבה ובכיף!

  17. תודה רבה על המדריך, כל הזמן אני קוראת וצופה מה שאתה מעביר לנו ואף פעם לא מעייף ולא נמאס, כייף לשמוע ולקרוא על הצמחים

    1. מסכים איתך זה כיף גדול

  18. תודה רבה לנמרוד בעזרת העצות והמדריך הגינה שלי בבני יהודה בגולן פורחת כל השנה שתבורך

    1. איזה כיף! דש לרמה

  19. תודה רבה!!

    1. בכיף

  20. תודה עבור המדריך
    ברשימת השיחים המתאימים לגדר חיה לא מצאתי שיח , לא נשיר ורצוי צפוף (כמו עוג), הגדל בתנאי צל. או יותר מדוייק, מתחת לעצי פיקוס השדרות. האם יש דבר כזה
    תודה
    ענת

    1. אפשר לחשוב על פיטוספורום יפני ושפלרה. שניהם יתאימו

כתיבת תגובה

כל הקטגוריות:

חדש חדש חדש!!! "לגדול נכון" ספר גינון מקצועי:

קורס גינון דיגיטלי במבצע מיוחד לחגים:

בואו נהיה חברים בפייסבוק:

הצטרפו למאגר סרטוני הדרכה חינמיים:

סגירת תפריט
×
×

עגלת קניות

דילוג לתוכן