מדוע צמחי בית רבים מתים במהלך החורף?
בחורף הטמפרטורה יורדת והיום מתקצר, השמש שהיתה למעלה במרכז השמיים במהלך הקיץ ירדה דרומה והיא לא מחממת כפי שהיתה רגילה. גם שעות העבודה של הצמחים מתקצרים והם לא עסוקים בתהליך הפוטוסינתזה כפי שהם רגילים אז הצמח מתקיים על אנרגיה נמוכה. תוסיפו לכל אלה תנאים של תאורה נמוכה כמו דירה חשוכה או מרפסת מוצלת, פטיו, מבואות וחדרי מדרגות ותקבלו עלים מצהיבים ותערובת שכל הזמן לחה ולא מתייבשת. זו הסיבה או כמה מהסיבות לזה שהצמחים שלנו בתוך הדירות נרקבים ומתים במהלך החורף.
אז חברים אנחנו פה כדי לעשות סדר – קבלו 5 טיפים ל-מה עושים במצב כזה:
- להתאים את המכל לגוש השורשים. אם המכל יהיה גדול מדי השורשים לא יוכלו להתמודד עם כמות המים. במקרה כזה התערובת תישאר לחה והצמח ירקב.
- תוכלו להשתמש במכלים נושמים כמו חרס או חמר או עציצי פלסטיק פשוטים עם דופן דק שניתן ללחוץ ולסחוט במקרה הצורך.
- להוסיף חורי ניקוז. אם יש חור אחד לפעמים זה לא מספיק. כך שאם ניתן להוסיף עוד כמה זה יועיל.
- להעביר את העציץ למקום הכי מואר שיש בדירה כדי להקל. כמובן רק בחורף.
- וטיפ אחרון שזה טיפ אלופים שככה עושים המגדלים הביתיים התותחים ביותר – מרכיבים מצע שתילה בעצמם.
הרכבת מצע שתילה מנצח לעציצים ואדניות
לפעמים תערובת השתילה היא המקור לכל הבעיות בחורף. ומה שעושים המקצוענים – מרכיבים מצע שתילה בעצמם במטרה לאוורר ולאפשר מצד אחד גדילה בטוחה ומצד שני מצע שמתייבש מהר אבל לא מהר מדי. יש המון דוגמאות ואפשרויות. אני בחרתי להתייחס בשלושה מרכיבים לטובת ההדגמה – כבול מצע קוקוס ופרלייט.
הכבול הוא חומר צמחי אורגני שמקורו באזורים ביצתיים ספוגי מים. יענו צמחים רקובים וכל מיני סחלה.
מצע קוקוס שמופק מסיבי פרי הקוקוס. מצע אורגני מאוד אוורירי אבל שיודע לספוח מים. רק קחו בחשבון שאם קניתם בלוק אז צריך להשרות במים לכמה שעות כדי שיתנפח ויהיה מוכן לשימוש וכמובן לשטוף אותו במים כדי להוציא את כל המלחים והשאריות אם קיימות.
פרלייט זכוכית געשית מצע מאוד קל ובגלל זה נוח לעבוד איתו ובנוסף הוא מצטיין באיוורור וניקוז
הדגמה – אם ניקח את שלושתם בכמות זהה ונערבב יחד זה יצור תלכיד מעולה לגידול צמחים. אגב במקום כבול זו יכולה להיות תערובת שתילה רגילה. עכשיו אפשר להוסיף את שלושתם או לדוגמא כבול/תערובת שתילה עם קוקוס בלבד או עם פרלייט בלבד. שלושתם יחד בכל מקרה נותנים הרבה תועלות במהלך הגידול. זוהי תערובת שמתאימה מאוד לצמחי בית ובגלל שהיא כל כך מצטיינת היא מעולה גם לגידול סוקולנטים וקקטוסים. פשוט מדובר בתערובת שתילה מנצחת. תראו איזה יופי זה יוצא!
3 דברים חשובים שצריך לקחת בחשבון
- אם אתם מרכיבים בעצמכם אל תשכחו להוסיף דשן למצע! כי התלכיד ברובו לא מכיל דשן והצמחים ישארו רעבים. זה יכול להיות קומפוסט ביתי שאתם מכינים בעצמכם (לא קנוי), הומוס גרגרי ביתי או אחד קנוי, או כל דשן בשחרור איטי.
- הכבול והקוקוס חומרים אורגנים נהדרים אבל מתפרקים עם הזמן. שימו במחסן כגיבוי אם צריך להוסיף.
- כשעובדים עם פרלייט צריך להיזהר בגלל החומרים שהוא פולט החוצה. כששופכים מהאריזה לתוך מכל האבק (שאני מניח שהוא לא בריא) נכנס לנו לעיניים ולדרכי הנשימה. אז כמובן לעבוד עם מסכה והטריק שאני עושה – ממלא דלי עם מים ושופך פנימה את הפרלייט וככה נמנע מכל מה שהזכרתי. כמה דקות ואפשר לסנן ולהשתמש רגיל.
עכשיו תורכם להרכיב את מצע השתילה
אז חברים, המלצה שלי – אם הצמחים אצלכם בבית נרקבים ומתים תתנסו בעצמכם וספרו אם הצליח. וזיכרו – כל המציל צמח כאילו הציל ג'ונגל שלם!