עקרון לעיצוב גינת מרפסת וגינת גג
כשעברתי מהקיבוץ הקטן בגולן לעיר הגדולה הייתי מוצא את עצמי שעות במרפסת. הבנתי שאם יש דרך לשנות את פני העיר האפורה ולהפוך אותה לירוקה יותר – זה יהיה קודם כל דרך המרפסת. אבל נתון מהיר הראה לי שלמרות שיש למעלה מ 1,000,000 מרפסות בישראל, רובן המוחץ מראה מחזה של מרפסות מוזנחות ונטושות. או לכל היותר, מקבץ של עציצים יבשים ומתלה כביסה חלוד.
המרפסת היא טריקית. אילוצים רבים משפיעים על המראה הכללי שלה. ולכן כדי להצליח לעצב גינת מרפסת פורחת צריך להבין כמה עקרונות חשובים. קודם כל נתחיל מזה שלא כל המרפסות זהות ובחירת הצמחים היא קשה. קומה משתנה, אקלים משתנה, חשיפה לרוחות, שמש וצל, יש נקודת מים/ אין נקודת מים, פתח ניקוז במיקום בעייתי, מעקה זכוכית שמחמם, סוכך עליון או חשיפה לקרני שמש ישירות, גודל מרפסת שלא מאפשר העמדה על הרצפה ואז מעצבים את המרפסת באמצעות אדניות תלויות על המעקה או הקיר.

מצע מנותק – עקרון שתילה והתאמת צמחים למיכלים
כמה דברים חשובים לדעת לפני שיוצאים לדרך. הדבר הכי חשוב לדעתי הוא להבין שגידול צמחים בעציצים שונה לגמרי מגידול צמחים באדמה! יש פה עקרונות שונים לגמרי. הראשון והחשוב מכולם, שבאדמה הצמח מכה שורש. במיכלים (עציצים/אדניות/כדים) היכולת של הצמח להתפתח תלויה בגודל המיכל וגם אז השורשים צפויים למצות את תכולתו עם הזמן. ולכן עבור צמחים גדולים יש לבחור מיכלים גדולים ככל האפשר כדי שהצמח יוכל להתפתח כמו שצריך.
הנה כמה כללי אצבע שכדאי לדעת לפני ששותלים:
אדנית בעומק מינימלי של 10 ס"מ – מתאים לפרחי עונה, קקטוסים וסוקולנטים
אדנית בעומק מינימלי של 20 ס"מ – מתאים לירקות, תבלינים ורב שנתיים עשבוניים (כולל הקודמים שצויינו)
אדנית בעומק מינימלי של 30 ס"מ – מתאים לשיחים, דגניים, מטפסים (כולל הקודמים שצויינו)
אדנית בעומק מינימלי של 40 ס"מ – מתאים לעצים (כולל הקודמים שצויינו)

איך משקים צמחים בצורה נכונה ולמה חשוב ניקוז טוב באדניות?
העקרון השני, חשוב לא פחות, מתאר את אופן ההשקיה והניקוז במיכלים. צריך לזכור נקודה חשובה – רוב הצמחים מתים מעודפי מים! ולכן מומלץ לעשות כמה דברים בסיסיים – ראשית לחורר את תחתית העציצים כדי שהמים יתנקזו החוצה כמה שיותר מהר. יש לזכור לחורר בתחתית העציץ כדי למנוע המלחה. אם החורים גבוהים (קורה כשמחוררים בצידי העציץ) יש הצטברות של נוזלים וזה מוביל להמלחה שעושה נזק גדול לצמחים (אפשר לזהות המלחה על ידי קצוות חומים בעלים, ובמקרים קשים יותר אפשר לראות שכל עלי העצים הפכו לצהובים זרחניים). וכאן כבר מגיע כלל חשוב להשקיה – מומלץ להשקות עציצים כשהאדמה יבשה ולהשקות עד שיוצאים מים מהניקוז. זו נקראת השקיית רוויה וממשיכים אותה עד שיוצאים בין 1/4 ל 1/3 מהמים שהשקנו.

מרפסת קטנה או מרפסת גדולה – קווים לדמותה
העקרון שלי בעיצוב גינה במרפסת קטנה (עד 20 מ"ר) הוא לשמור על המרחב כמה שיותר פנוי כדי לנצל את השטח בצורה נכונה. מכאן, שאת רוב הגינה אני דואג לתלות אדניות על גבי המעקה או על גבי הקיר. את הפינות אוכל לנצל ולהניח שם כדים לטובת עצים (אפילו עצי פרי), מטפסים או שיחים גדולים. וזה הסידור האידיאלי של מרפסת קטנה לטעמי – גם נהנים משטח פנוי ומרווח וגם ממקטעים מגוננים על גבי המעטפת. אדניות על המעקה לגידול פרחים וצמחי תבלין, ובפינות המרפסת להניח עצי פרי.
העקרון בעיצוב מרפסות גדולות ובהקמה של גינות גג הוא שונה. השטח לא מהווה בעיה כי החלל באמת גדול, ולכן רוב המיכלים יהיו גדולים יותר וישבו על הרצפה. וגם הצמחים עצמם כבר יהיו בעלי מופע גדול. אבל כאן מתווסף לו עניין התקציב. אם נחליט לגנן את כל הגג או המרפסת, נצטרך להבין שהתקציב להשקעה יהיה גדול יותר ממרפסת קטנה. קודם כל בגלל שהמיכלים והצמחים (בפוטנציאל) יכולים להיות גדולים יותר, ושנית בגלל שמילוי הגג יצריך הרבה יותר מכל דבר. ולכן ההצעה שלי היא כזאת – לבעלי תקציב נמוך יותר אני ממליץ להתחיל מרצועה או אזור קטן. לבנות תשתית נכונה (מערכת השקיה) שיכולה להתווסף למיכלים עתידיים שיצטרפו. ואז בונים את גינת המרפסת והגג בשלבים. מתחילים מהאזור 'הכי חם'. בדרך כלל ביציאה מהסלון או המטבח ולידו ממקמים את פינת הישיבה. ולאלה בלי סבלנות (ובלי בעיות תקציב) ניתן כבר לבצע את הגינה במלואה.

אז איך מתכננים נכון גינה במרפסת ובגינת גג?
איך מתחילים? דף ועפרון. דבר ראשון שאני עושה זה שרטוט של קווי המתאר של המרפסת. אחרי ששירטטנו את תוואי המרפסת, לוקחים את העפרון ומציירים 2 איורים בצד. אחד מלבן והשני ריבוע או עיגול. המלבן מייצג אדנית והריבוע או העיגול מייצגים כד. הכד מיועד לעצים או שיחים גדולים ואותו ממקמים בפינות. והמלבן מייצג אדנית אותה ממקמים לאורך הצלעות (בין הקוביות).
זוהי הדרך הפשוטה והמהירה לתכנון נכון של המרפסת. אם רוצים להוסיף מימד נוסף לשרטוט, אז הייתי דואג לציין בצד (כמו מקרא) ליד צורת המיכל גם את הגודל. וככה ניתן לדעת כמה מיכלים ובאיזה גודל ניתן להכניס בכל צלע. ההדמייה הזאת מפשטת ומאפשרת לתקצב את הפרוייקט בקלות ולצאת לדרך כמה שיותר מהר ונכון.
לפוסט הזה יש 16 תגובות
טלי
1 פבר 2021היי נמרוד, אפשר להגיע אליך כדי שתרכיב לי צמחיה/פרחים באדניות לחלונות?
נמרוד עורף
1 פבר 2021הי טלי אין לי משתלה ולכן לא ניתן להגיע אלי
פנינה שירב
26 ינו 2021היי נמרוד,
האם אתה בא להתקין אדניות ולשתול ממחים במרפסת?
אשמח אם תיצור קשר.
פנינה
נמרוד עורף
26 ינו 2021אהלן פנינה, כשיש לי זמן יוצא לי מדי פעם להגיע ואם לא אז אוכל להמליץ על אחרים. זה הטלפון שלי לפרטים נוספים 054.7419366
שגיא רונן
26 אוק 2020האם אדנית בעומק 40 סמ ורוחב 30 תספיק למטפסים דוגמת הרדנברגיה תלתנית ותונברגיה?
האם יש מטפסים עדיפים (יופי הפריחה, תקופת פריחה…) לסוכת מטפסים לצד דרום.
איזה עצים מיוחדים יתאימו ל 40 סמ עומק במרפסת הדרומית? איזה קוטר אדנית הם צריכים?
נמרוד עורף
27 אוק 2020לדעתי עדיף 40 סמ רוחב וגובה. במינימום.
פנדוראה, טרכלוספרמון יסמיני, אלמון הודי עדיפים לדעתי (השניים האחרונים ריחניים ונהדרים).
כל עץ מומלץ מיכל מינימלי בגודל 50/50/50 סמ
ביטון דליה
24 אוק 2020שבת שלום נמרוד
קראתי את המלצות שלך ומאוד התרשמתי
אני גרה בדימונה האקלים אצלנו מאוד חם ובלילה קר
אני גרה בקומה שלישית, השכנים בנו תוספת בנייה ואני בניתי מרפסת במקום חדרים
בערך 4מטר על 10 מטר, רציתי המלצות איזה צמחים לגדל שיחזיקו מעמד ,יש לי פרגולה על כל המרפסת
אשמח לקבל המלצות
נמרוד עורף
25 אוק 2020אז הנה במיוחד בשביל דברים כאלה כתבתי את זה https://www.i-garden.co.il/%D7%94%D7%A6%D7%9E%D7%97%D7%99%D7%9D-%D7%94%D7%9E%D7%95%D7%9E%D7%9C%D7%A6%D7%99%D7%9D-%D7%9C%D7%A2%D7%99%D7%A6%D7%95%D7%91-%D7%92%D7%99%D7%A0%D7%94-%D7%91%D7%9E%D7%A8%D7%A4%D7%A1%D7%AA-%D7%90%D7%93/
שמואל
18 אוק 2020היי נמרוד, רציתי לשאול האם כדאי לשים טוף בין השתילים באדנית כדי לשמור על הלחות ושלא יגדלו עשבים?
נמרוד עורף
18 אוק 2020פחות רלוונטי בנוגע לעשבים באדנית, יותר אפקטיבי בחסכון במים. אז כן לשאלתך, אם תרצה לחסוך בהשקיה אז טוף אכן מונע אידוי של מים
שלמה רבין
14 ספט 2020הי נמרוד
במה אתה ממליץ לדשן צמחי תבלין בעציצים וצמחי נוי בעציצים שבמרפסת.
שנה טובה ומבורכת
תודה על כל המידע שאתה מעניק לנו.
נמרוד עורף
15 ספט 2020שנה טובה!
ברמה הביתית הנה ההמלצות שלי https://www.i-garden.co.il/איך-מדשנים-את-הצמחים-בחומרים-ממוחזרים/
מיכל
2 מאי 2020הי נמרוד, האם יש לך היכרות עם "אדניות חכמות"?
נמרוד עורף
2 מאי 2020הי מיכל. האמת שאין לי היכרות אישית עם האדניות. לכן לא אוכל להעביר דעה מקצועית
שרה
15 מרץ 2020תודה נמרוד. המידע עוזר בתכנון וקניית עציצים
נמרוד עורף
15 מרץ 2020נהדר. זו הכוונה