למה צריך לדשן את הצמחים בבית?
תחשבו על עצמכם – נולדתם לפני הרבה מאוד שנים והסיבה היחידה שגדלתם וצמחתם ונהייתם למי שאתם, זה רק בגלל שאכלתם טוב ושתיתם כמו שצריך. בדיוק אותו הדבר הצמחים. אם לא יהיה להם מזון טוב הם לא יצליחו להתפתח לאורך זמן ובסופו של דבר הם ימותו או יתנוונו. ברור שיש הרבה מאוד סוגים של צמחים ויש המון סוגים של דישון לגינה ולצמחים, אבל תצאו מתוך נקודת הנחה שחייבים לדשן את הצמחים שלנו בגינה הביתית אחרת חבל על כל מאמץ שנשקיע, ועל כל שקל ואגורה שנוציא מכיסנו.
איך מכינים דישון ביתי טוב וזול?
אני באופן כללי מחפש את כל הדרכים האפשריות לחסוך ולא להוציא הרבה מאוד כסף כשזה מגיע לטיפול בצמחים שלי. כזה אני. אז הנה דרך נהדרת שאני משתמש, חסכונית וללא מאמץ, שמדשנת ומזינה בצורה מצויינת את הצמחים באדניות במרפסת ובבית בשיטת עשה זאת בעצמך. נגיד והכנתם בבית פסטה, והשארתם אותה רגע להתקרר על הכירה. במקום לקחת את כל המים ולשפוך אותם לכיור, אני מסנן אותם ושם אותם בתוך קערה נפרדת. נותן למים להתקרר ולמחרת משקה איתם את הצמחים. לא תאמינו איך המים האלה משפיעים על הצמחים ואיך הצמחים גדלים בטירוף אחרי השקייה כזאת.
איך מכינים את הדישון מהפסטה כמו שצריך?
כשמכינים את הפסטה מומלץ לא לשפוך מלח ושמן פנימה, אלה לתת למים להיות נקיים ככל האפשר. באותה פעולה של הרתחה כל החומרים יוצאים מהפסטה ונספגים במים. מדובר בהרבה מאוד חומרים אורגניים שמזינים את הצמחים בצורה מדהימה ועוזרים להם להתפתח בצורה אפקטיבית ויעילה. דישון אמיתי של ממש.
כל כמה זמן לדשן ככה את הפרחים בגינה?
בגדול יש עונות בשנה. לפעמים הצמחים גדלים מהר יותר ולפעמים הצמחים גדלים באופן איטי ומבוקר. ככה זה בטבע. בעונות החמות הצמחים צומחים הרבה יותר מהר ולכן מומלץ לדשן בתדירות יותר גבוהה. בחורף בגלל שרוב הצמחים שומרים על עצמם ועל האנרגיה שלהם, מדשנים לעיתים רחוקות יותר כי הצמח לא באמת צריך להתפתח ולגדול בקצב גבוה. וגם כשמכינים את הדשן הביתי הזה מהמים של הפסטה לא צריך תמיד לחזור על אותם צמחים. אלא אפשר להשקות ולדשן כל פעם צמחים אחרים, וככה נכנסים לסבב של דישון בגינה לפי הצורך ולפי קצב הגדילה של הצמח.
האם זה מתאים לכל צמח מכל סוג?
ברמת העיקרון הצמחים הם חזקים ואני בכלל לא בגישה של לפנק אותם על בסיס קבוע אלה לתת להם להתחזק. כי אם הם יהיו מפונקים הם יהיו הרבה יותר עדינים וחשופים למחלות ומזיקים בהמשך. לכן אני מדשן בשיטה הזאת כמעט את כל הצמחים בבית למעט צמחים מפונקים וביתיים כמו הסחלב לדוגמא ופרחים מפונקים אחרים, שאותם אני מדשן בצורה אחרת ולא עם אותו דשן.
שיטות נוספות לדישון הגינה
יש כמובן הרבה שיטות ביתיות לדישון צמחים כמו קליפות של ביצים ובננה ועוד הרבה דברים אחרים, ויש גם את הרבה מאוד דשנים מסוגים שונים שאפשר לקנות בחנויות גינון שונות ובמשתלות. מחומרים טבעיים, אורגניים, כימיים, בצורת נוזל, אבקה או גרגירים. בקיצור יש הרבה מאוד סוגים ושיטות שונות וכל אחד יבחר לעצמו את השיטה שנוחה לו ביותר. העיקר שהצמח יקבל את מה שהוא צריך, כי בלי זה הוא פשוט לא יגדל ויתפתח לאורך זמן. ואם מדברים על גידול צמחים באדניות מאוד חשוב לדשן על בסיס קבוע כי הצמחים ממצים במהירות את מה שיש בתכולה הראשונית במיכל השתילה.
לפוסט הזה יש 14 תגובות
ענת
27 מרץ 2023הי נמרוד,
האם עמילן נטו(שטפתי פתיתי אוסם טרם בישול)
מתאים לגידול?
נמרוד עורף
30 אפר 2023עמילן הוא סוכר אז באופן כללי כן. יכול לעזור לצימוח.
יוסי
10 ינו 2021האם השקיה במיצוי מותסס של מי קליפות וירקות יגרום למשיכת זבובים וריח רע?
נמרוד עורף
10 ינו 2021אני מוהל את זה במים ולא נחשפתי לזבובים. אם הם מגיעים זרוק קצת אדמה מעל
שירה
28 אוג 2020האם ישנה דרך לדשן סחלב מחומרים בבית ? או רק לקנות ?
נמרוד עורף
28 אוג 2020השריה של אורז ושימוש במים האלה הם חומר הזנה מעולה . הנה הכל כתוב פה https://www.i-garden.co.il/איך-מדשנים-את-הצמחים-בחומרים-ממוחזרים/
יוסף
29 יול 2020פשוט יש לי גמבות ואני לא יודע כמה להשקות אותן…
הן עוד לא גמבות באמת, כמובן… הן רק צמחים נטולי פרי (או ירק?…)
נמרוד עורף
30 יול 2020לארגן רשת צל מעל או להעביר את העציץ לצל ולהשקות לפי מצב הלחות בקרקע
יוסף
29 יול 2020היי, הייתי שמח לדעת כמה צריך להשקות גמבות ביום קיץ?
דוד
23 מאי 2020(לשים פסטה ממש באדמה זה טוב?) תודה רבה👍👍
נמרוד עורף
23 מאי 2020הנוזלים כמובן. לא הפסטה 😉
דוד
20 מאי 2020אשמח אםתשלח גם דרכים לזבל את האדמה על ידי הכנסת חומרים מסוימים
דוד
20 מאי 2020האם תוכל לכתוב עוד מספר דרכים להעשרת ההשקיה? והאם כל מי בישול מיותרים טובים לאדמה?
נמרוד עורף
22 מאי 2020כל עוד אין מלח ושמן אז כן… באופן כללי כל ירק קטניה או דגן, ואפילו פסטה ואורז שמשרים או מבשלים איתם, ניתן להשתמש כתוספת לגינה