הנבטה של גרעין אבוקדו
אחת הפעולות הכי נחמדות שאפשר לעשות לבד או במסגרת משפחתית עם הילדים זוהי הנבטה של אבוקדו מגרעין. כל אחד יכול לעשות את זה אפילו בבית בלי מרפסת, כי לא צריך דרישות מיוחדות. פשוט לקחת גרעין אבוקדו שסיימנו לאכול ממנו ובאמצעות קיסמים וצנצנת מים (או כוס מים) להנביט את הגרעין עד שיהפוך לעץ גדול.
האם יוצא פרי או לא יוצא פרי מהאבוקדו?
זה נכון שממש לא בטוח שעץ האבוקדו שגידלנו מגרעין באמת יניב לנו פירות בסופו של דבר. אף אחד לא יתחייב שכן. לפעמים זה מצליח ולפעמים לא ואי אפשר באמת לדעת אם כן או לא. כמובן שאם זה חשוב לכם לקבל פרי אז אפשר לעשות הרכבה על גבי העץ או מראש לקנות עץ מתאים מהמשתלה. פה זה לא המקרה כמובן. אם יהיה פרי זה רק בונוס. עצם הפעולה שהיא כל כך מספקת וכל כך פשוטה זה מה שעושה את הדבר למעניין ושווה. ובנוסף, זה מעביר אותנו שיעור על סבלנות, על התמדה, על לקיחת אחריות, והתוצאות גם לא מאחרות להגיע. אני חושב שזו פעולה מאוד מומלצת וכיפית שמתאימה לכל אחד, בכל גיל ובכל מקום.
כמה זמן משאירים את הגרעין בתוך המים ?
אז באמת מהגרעין בשלב הראשון יוצאים שורשונים. הרבה מאוד שורשים. מיד אחרי השורשים מתחיל לצאת לו גבעול שמזדקף ועולה גבוה ומצמיח הרבה מאוד עלים. הגבעול הזה בתוך כוס המים או בקבוק המים יכול להחזיק הרבה מאוד זמן, בתנאי שדואגים כל הזמן להחליף את המים ולשמור על השתיל במקום מוגן מרוחות עם הרבה אור. אפילו בתוך הבית הוא ממש יכול להצליח. השתילים שאני מגדל בתוך המים יכולים להחזיק מעל שנה שלמה. אבל באיזשהו שלב צריך להבין שעץ כדי לגדול צריך אדמה. ולכן השלב הבא שלו אחרי המים זה עציץ שמיד אחרי השתילה יצא למרפסת.
אם נשאיר את הגרעין בתוך המים הרבה זמן אז השתיל יהפוך להיות מפונק וגם השורשים יתחילו להירקב ולא יחזיקו הרבה זמן מעמד. זה נחמד לקשט את הבית עם הרבה גרעינים של אבוקדו, ואגב גם עם בטטות זה הולך מצויין, אבל בסופו של דבר צמח כדי לגדול ולהתפתח חייב אדמה!
איך ומתי מעבירים את השתיל לעציץ עם אדמה?
הזמן הכי טוב למעבר הוא באביב. אבל יש לזכור שאבוקדו הוא עץ נשיר או נשיר מותנה ולפעמים גם בסוף החורף ובתחילת האביב הוא עדיין לא התחיל להוציא עלים חדשים. לכן השלב הכי נכון לביצוע העתקה יהיה בשלב שבו אנחנו רואים עלים חדשים מתחילים לצאת על גבי הגבעול של השתיל.
נוציא את השתיל מבקבוק המים ונכין עציץ מלא באדמה טובה. כמובן זאת תהיה אדמה איכותית שמיועדת לעציצים ויש בה את כל מה שהצמח צריך.
הפעולה הראשונה שנעשה תהיה באמצעות מספריים. נחתוך את קצוות השורשים של האבוקדו שישבו הרבה זמן בתוך המים. המטרה בחיתוך השורשים היא ליצור התחדשויות, כי השתיל צפוי לעבור לבית חדש ואנחנו רוצים להקל על תקופת האיקלום שלו.
אם יש עלים חלשים, נגועים או יבשים, נדאג להוריד אותם לפני שאנחנו שותלים אותו. ואז פשוט ניקח את השתיל ונעשה חור באדמה באמצעות היד ואת הגרעין נכניס פנימה לתוך האדמה. רצוי שהעציץ עצמו יהיה כמה שיותר גדול כדי שהעץ יוכל להתפתח בצורה טובה. יש כאלה שמכניסים את הגרעין מיד לאדמה בלי בקבוק מים בדרך. במקרה כזה אומנם הסיכויים להצלחה יורדים, אבל העץ כבר נכנס לביתו הקבוע וזה מהווה יתרון גדול בהמשך.
מה סיכויי ההצלחה במעבר כזה לשתיל האבוקדו?
המעבר בן המים לעציצים עם אדמה הוא לא פשוט. וגם לא תמיד זה מצליח. כדי להגדיל את הסיכויים חשוב לעשות את זה בעונה הנכונה ולעבוד על פי ההוראות שניתנו פה. מאוד יכול להיות שבהתחלה זה יראה טוב אבל בהמשך העלים ינשרו. זה טבעי ולא צריך להילחץ במקרה כזה, כי העץ עבר טראומה ויקח לו זמן להתאושש. צריך לדשן ולהמשיך להשקות רגיל גם אם אין לו עלים. ולזכור רוב הצמחים מתים מעודפי מים אז תהיו זהירים. אם יש ספק אם הצמח חי או מת, פשוט מגרדים את הגבעול באמצעות הציפורן ובודקים אם עדיין ירוק.
במידה וכן – הוא יצמיח עלים חדשים. בהצלחה!
לפוסט הזה יש 16 תגובות
אורי
11 ינו 2021האם אפשר לגדל בקור של סביבות ה10 מעלות ומה הטמפרטורה המומלצת
נמרוד עורף
11 ינו 2021בחורף הוא סובל, ובהר הגבוה קשה לו יותר. כשקר לו הוא מפיל את העלים ומתחדש באביב.
אם רוצים להעביר אותו לעציץ או לאדמה מומלץ לחכות לאביב. כשיתחמם
נועה
20 נוב 2020היי,
הנבטתי את האבוקדו, הוא יפה ומשגשג בתוך במים אבל העלים כבר ממש גדלו ונראלי שזה חייב לעבור לאדמה.
הבעיה היא שחורף עכשיו.. אז גשום ללא שמש קר נורא ויש רוחות בכל המרפסת.
מה לעשות? לשתול ולשים בתוך הבית?
נמרוד עורף
22 נוב 2020מסכים איתך. הטיימינג בעייתי. לא יודע מה להגיד. כמובן שעדיף להעביר באביב אם ניתן
נ ברנע
22 אוק 2020עץ אבוקדו מניב חייב שתהיה לו כנה ועליה הרכבה.
אחרת יהיה אולי עץ נוי קטן, אבל לעולם לא עץ עם פרי.
ללא קשר, גידול או זריעת צמחים זוהי פעילות מקסימה ומבורכת עם ילדים.
נמרוד עורף
22 אוק 2020אמת ברוב המקרים לא יניב, או שיניב פירות לא טעימים.
מנגד גם שמעתי על מקרים שגדל עץ גדול עם מלא פירות טעימים.
אצלי כמה שתילים בני 3 שנים ואני מייצר עוד ועוד.
פלא הדבר הזה. אמתין בסבלנות לראות למרות שזו לא הפואנטה מבחינתי, ואם ארצה פרי ארכיב או שאקנה בסופר.
נצר לביא
3 אוק 2020אחרי שהעברתי את השתיל לעציץ גדול כמה מים להשקות וכל כמה ימים??
תדה מראש
נמרוד עורף
3 אוק 2020כל השקיה היא בהתאם למצב הלחות בקרקע. משקים עד שהמים יוצאים מחורי הניקוז, וההשקיה הבאה הוא כשהאדמה יבשה
חיים
18 אוג 2020אפשר לגדל אבוקדו באזור ירושלים? אם כן עדיף בתוך הבית בחלון אן במרפסת? שמש חלקית או מלאה?
נמרוד עורף
19 אוג 2020בטח שאפשר. אני מנביט גרעינים כל השנה בתוך הבית או במרפסת מוגנת בצל, ומעביר אותם לעציצים כשיוצאים שורשים וגם אז משאיר אותם ההתחלה בצל עד שנקלטים. בהמשך אפשר להניח אותם בשמש. בחורף להכניס אותם לפינה מוגנת מרוחות
אוראל
16 יונ 2020אהלן
בדיוק מגדל עכשיו גלעין אבוקדו בצנצנת מים והוא הצמיח גבעול ועלים.
אחד העלים התחיל להתייבש בקצה.. האם זה התחלה של מחלה כלשהי? אולי זה הזמן להעביר לאדמה?
הוא בן חודשיים שלושה בערך..
תודה!
נמרוד עורף
16 יונ 2020זה בהחלט הסימן להעביר את הגרעין לאדמה 😉
חנה
21 מאי 2020שלום
ניסיתי פעמים רבות לגדל גלעין אבוקדו בתוך כוס מים, ואף פעם זה לא הצליח. למרות שעשיתי לפי הוראות שקראתי באינטרנט, האם לא מכל גלעין אמור לגדול גבעול ושורשים?
תודה רבה
נמרוד עורף
21 מאי 2020האמת שזה לא מצליח תמיד. ולפעמים גם לוקח לו 3-4 חודשים עד שמתחיל להשריש ורק אז הגבעול יוצא. הסבלנות משתלמת
Nurit
6 פבר 2020נחמד , עברתי כ"כ הרבה גלעינים ואף פעם לא ניסיתי לגדל בעציץ , או בגינה.
לגבי בטטה כנ"ל . אך השנה הבטטה כ"כ הפריע לי על החלון שהחלטתי להוציא החוצה , בימים קרים אלו ליד דלת הכניסה (מזרח)
מאחורי עציץ אחר כדי שלא יראו את הצנצנת. וואו , היא משתוללת. הוצאתי את השניה יש לי ג'ונגל שם, מאחר והעציץ הינו צמח נוזלי שגנבתי ענף קטן מגינה ציבורית.
נמרוד עורף
6 פבר 2020גם אני גנב ציבורי ידוע (-;