fbpx

איך מדשנים את הצמחים בשאריות וחומרים ממוחזרים טבעיים ואורגניים – הכנה פשוטה של דשן ביתי טבעי ובריא לצמחים בבית במרפסת ובגינה

נמרוד עורף

נמרוד עורף

אהלן, קוראים לי נמרוד עורף והמרפסת היא למעשה הבית שלי. ככה זה כשקיבוצניק מהגולן מגיע לעיר הגדולה. צברתי ידע רב כשסיימתי בהצלחה את המסלול לאדריכלות נוף ברופין, ורכשתי ניסיון מעשי עצום ממאות גינות מרפסת שהקמתי ומאז אני מדריך אחרים להצלחה. המטרה שלי היא להראות לך איך עושים את זה נכון, כי הכי כיף לעשות לבד ולהצליח!
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

דישון לגינה מחומרים ממוחזרים – טיפים ושיטות לדישון אורגני וטבעי לצמחי הבית והגינה

הכתבה הבאה היא כולה שירות לציבור על מנת שנצליח יחד לגדל צמחים בצורה בטוחה ובריאה, ותוך כדי נשמור על סביבה אקולוגית וירוקה על ידי מיחזור ושימוש במוצרים קיימים. אז לפני שמתחילים חשוב להבין שצמח חייב לאכול. כולנו דואגים להשקות, אבל אוכל לא תמיד זמין לצמחים שלנו מכמה סיבות. ראשית, אם הצמחים שתולים בעציצים ובאדניות אז המצע שקיים בפנים (תערובת השתילה) לא מצליחה להחזיק הזנה לצמח מעל 3 חודשים. כלומר כאשר אתם קונים אדמה חדשה לעציצים במשתלה ושותלים צמח חדש, יש לו אוכל למשך 3 חודשים בלבד !!! ואם לא ממשיכים להזין אותו הצמח פשוט יכול להישאר תקוע במקום (וזה נכון גם לגבי שתילה של צמחים חדשים באדמה קיימת!). בקיצור שימו לב ותדעו את זה מהיום (תוכלו לרענן ולהוסיף אדמה חדשה אחת ל 3 חודשים ופשוט 'לעסות' אותה יחד עם הקיימת ולהצניע אותה לכיוון מערכת השורשים).

דישון באמצעות מי אורז מושרים (דשן מעולה לסחלבים)

דשן מעולה לסחלבים ובכלל לכל הצמחים בגינה ובבית. לפני שמשתמשים באורז מומלץ להשרות אותו במים רגילים. את אותם מים 'רגילים' מסננים ושומרים אותם לצורך הזנה של הצמחים שלנו. אני משרה את המים האלה למשך לילה או למשך כמה שעות וישר משתמש בחומר (לא מומלץ לשמור אותו מעבר לזה). אחר כך אני מוהל את החומר (שמשמש כחומר הזנה ודישון מעולה לצמחים בגינה הביתית) ביחס של 1:4 עם מים רגילים. כלומר כוס אחת של החומר יחד עם 4 כוסות מים רגילים, מנער טוב טוב לתמיסה אחת ומשקה את הצמחים. אם אני רוצה לקבל יותר חומר ולהשקות יותר צמחים, אני מדלל את החומר על ידי הוספה של מים רגילים (זה הופך לפחות מרוכז ועדיין עושה את העבודה בצורה טובה). אגב, אפשר מומלץ ורצוי להשתמש בכל סוגי האורז (אפילו הקינואה נכנסת פה לקטגוריה בתור דגן מומלץ לדישון צמחים). כולם עובדים מצוין.

דישון באמצעות השריה של קטניות ובמיוחד עדשים

דשן מעדשים ומקטניות זה אחד המומלצים ביותר שלי ומאוד קל להכנה. זה כולל השרייה של מגוון רחב ועצום של קטניות. לדוגמא: שעועית שחורה, שעועית לבנה, שעועית מש, אפונה, חומוס, פול, לוביה, עדשים כתומות, עדשים שחורות, עדשים ירוקות. אני פשוט משרה במים ללילה או לכמה שעות ומשתמש ישר. אגב אם מסננים את המים פעמיים, אז אפשר לשמור את 2 המנות ולמהול כל פעם ביחס אחר של מים:דשן. את החומר המרוכז יותר (כלומר הסינון הראשון) אני שם ביחס 1:5 כלומר 1 כוס מים מושרים ו-5 כוסות מים רגילים. את המים המסוננים השניים אני שם ביחס 1:3 כלומר 1 כוס מים מושרים ו-3 כוסות מים רגילים. הדשן הזה הוא מצוין לצמחי המאכל, לירקות, צמחי התבלין, כל צמחי החצר וכל צמחי הבית, ואפילו עצי פרי. חומר מזין מאוד שעוזר לצמחים להתפתח.

דישון לגינה מקטניות ומים עם עדשים מושרים

דישון באמצעות שאריות של קפה שחור וקפסולות אספרסו של מכונת קפה

יש כאלה שלא יקראו לזה דישון אבל אני בהחלט ישתמש במונחים האלה כי זה עוזר מאוד לאדמה ולמצע לפתח סביבה אורגנית ופעילה וכמובן יעזור לצמח לגדול, במיוחד אם הוא לא הוזן כראוי עם דשן בחייו. אז איך אני עושה את זה? את שארית הקפה שחור שנשארה לי בכוס אני לוקח לכיור וממלא במים עד סוף הכוס. נותן כמה סיבובים כדי להפוך את הכל לתמיסה אחת ושופך מסביב לצמח (עדיף לעשות תעלה קטנה עם האצבעות לפני כדי שהחומר ירד לשורשים ואז מכסים באדמה). אותו הדבר עם הקפסולות של מכונת הקפה. לוקחים קפסולה של אספרסו משומשת מהמכונה (אל תשתמשו בקפסולה חדשה!), מוציאים את התכולה שלה ושופכים לתוך האדמה מסביב לצמח. אם רוצים לקבל כמות גדולה יותר אז מכניסים את שאריות הקפסולה לתוך כוס או משפך וממלאים במים (וכן, אפשר גם לעשות את זה עם שאריות הקפה השחור), ואז עוברים עם התמיסה הנוזלית על כמות גדולה של צמחים. ההזנה הזאת טובה לכל צמחי הגן אבל פחות מומלצת לצמחים ביתיים מפונקים (כדוגמת הסחלב). לכו על הבטוחים, ולא יותר ממנה של דשן אחת לשבועיים-שלושה.

דישון קפה שחור קפסולות של מכונת קפה

דישון באמצעות שאריות ומיחזור של ירקות וקליפות מהמטבח

זה הפייבוריט שלי – מבחינתי זה הדשן המובחר ביותר בגלל המגוון שאני מצליח לייצר. אז קודם כל הוא פשוט ביותר להכנה. אני לוקח צנצנת גדולה ככל האפשר וגבוהה ככל האפשר. בתוכה אני מכניס את כל השאריות והקליפות של הירקות והמוצרים מהמקרר והמטבח, ואפילו עשבים שוטים מהגינה (עדיף רחבי עלים). כאשר הצנצנת מלאה אני יוצק פנימה מים רגילים מהברז וממתין 2 לילות. בבוקר אחרי הלילה השני אני ניגש למלאכה – לוקח משפך ומוהל את החומר ביחס של 1:10 כי החומר מאוד חזק ומרוכז. אל תשמרו את החומר העודף כי התסיסה מסריחה ומזמינה זבובים לצמחים.

ומי שמעוניין בחיים קלים עם צמחים בריאים קבלו את המתכון שלי. ככה בניתי לעצמי את דשן החלומות לגינה הביתית באמצעות מיחזור ושימוש חוזר בירקות – אני לוקח קליפות של בננה, קליפות של אבוקדו, קליפות של מלפפון, קליפות של ביצים, עלים ירוקים (של חסה, באק צ'וי, קייל, או אפילו עשבים מהגינה). ממלא במים ולא מוסיף יותר שאריות (לא משנה כמה מכל דבר). אחרי 2 לילות של תסיסה, אני מכין בבוקר את המיצוי בתוך משפך של 5 ליטר. שופך 250 סמ"ק חומר דישון משאריות של ירקות וקליפות ואת כל השאר ממלא במים רגילים (את השאריות אני זורק לבור הקומפוסט או לאשפה ולא משתמש שוב). וככה משקה את כל הצמחים בגינה ובבית. פרחים, ירקות, עצי פרי, שיחים, מטפסים, סוקולנטים. כולם כולם מקבלים מהחגיגה הנוזלית הזאת והצמחים שלי פשוט נראים פנטסטי! אם אני רואה שיש ריכוז גבוה של זבובים אחרי הדישון וההשקיה, אז אני מכסה עם שכבה קטנה של אדמה והם נעלמים. פשוט וקל. חסכוני ויעיל. הצמחים פשוט חוגגים ככה.

דישון משאריות של ירקות וחומרים ממוחזרים

דישון באמצעות מים שבושלו בהם פסטה, תפוחי אדמה, ביצים קשות, קטניות, ירקות קפואים וטריים

כן גם זה עובד מצוין בתור דשן ביתי. כל בישול עם מים שאתם עושים על האש (ירקות וביציים קשות), אל תזרקו את המים האלה כי הם נהדרים לצמחים! אז במה מדובר – כשמכינים פירה ומחממים תפוחי אדמה ובטטות על האש, כשמכינים ביצים קשות, פסטה, תירס, סנפרוסט, פולי סויה (אדממה), חומוס, ברוקולי, כרובית ושאר ירקות, ובקיצור כל בישול על גז של מרכיבים אורגניים מסוג זה. תסננו את המים אחרי הבישול וחכו עד שיתקררו לגמרי, ואז תשקו באמצעותם את הצמחים שלכם בגינה ובבית. פשוט וקל. אם מדובר בירקות וקטניות אז ממש לא חייבים לסנן. אם מדובר בפסטה ובביצים קשות אז שווה למהול ביחס של 1:4 (מים רגילים : מי בישול) ולדשן את הצמחים.

רק קחו טיפ חשוב – אם השתמשתם בבישול במלח ו/או בשמן אז לא מומלץ להשתמש בזה כי זה יכול להזיק לצמחים בעציצים ובגינה. ואם יצא שעשיתם, לא נורא. פשוט תשטפו עם מים טוב טוב את האדמה.

דישון במים של פסטה

דישון אדמה ועציצים באמצעות קליפות של ביצים קשות וקליפות של בננה

דרך יצירתית לדישון העציצים בבית ובמרפסת זה באמצעות קליפות של ירקות וביצים. הקליפה של הבננה עשירה ביותר, וכך גם קליפות של ביצים (קשות ורכות) ולכן מומלץ מאוד לטמון אותם בתוך האדמה.

אז איך עושים את זה? אני חותך את הקליפות של הבננה לרצועות קצרות, עושה בור קטן באדמה או בעציץ ופשוט טומן את הקליפות מסביב לצמח וכמה שיותר עמוק באדמה. אותו הדבר עם קליפות ביצים, פשוט שובר ומפורר לחתיכות קטנות וטומן באדמה. הקליפות מעשירות את הקרקע ואת שורשי הצמח במינרלים ועוזרות לצמח להתפתח ולגדול, ובאותה מידה מעשירות את הקרקע בתוספות אורגניות ויוצרות אדמה פוריה עם פעילות של מיקרואוגניזמים. בקיצור טוב לכולם. מומלץ לתת לחומרים להתפרק באדמה בדומה לקומפוסט ולא להוסיף כל הזמן קליפות חדשות מסביב לאותו צמח (אפשר כמובן לשים מסביב לצמחים אחרים). אחת ל 3-4 חודשים אפשר לחזור על הפעולה שוב בסביבתו של אותו צמח.

מה קיים בדשן הטבעי ומהם הערכים שאנחנו מפיקים במיצוי החומרים הטבעיים האלה?

לא יודע להגיד מבחינת NPK (חנקן N, זרחן P, אשלגן K ) מהם הרכיבים של כל נוזל, וגם לא יודע להגיד מבחינת מיקרו אלמנטים ותוספי הזנה מה כל צמח מקבל. אני רק יודע להגיד שזה עובד ומומלץ ביותר כי זה פשוט וזה זול, ומדובר בדשן אורגני וטבעי ובריא ליקום, לנו ולצמחים שלנו בבית ובגינה! הלוואי שכולם היו מאמצים שיטות פשוטות ובריאות (וזולות כמובן).

אגב, אני לא המצאתי פה שום דבר, אני פשוט לוקח רעיונות שאני שומע וקורא ומנסה כל הזמן להשתפר. אני ממש מאמין בניסוי וטעייה. יש פה הרבה הגיון בדשנים האלה, כי ככה אנחנו מחזירים לצמחים שלנו את מה שהם מאבדים. נותנים לצמחים אוכל ואת מה שהם צריכים באמצעות שימוש חוזר ומיחזור של מוצרים טבעיים ותכשירים פשוטים שלא עולים לנו כסף.

תדירות – כל כמה זמן מדשנים ואיך הכי נכון לדשן את הצמחים

אני עובד ברוטינה לפי עונות השנה, לפי סוג הצמחים ולפי מצבם. באביב ובקיץ כשחם אני דואג לדשן יותר (אחת לשבועיים-שלושה). בחורף ובסתיו אני דואג לדשן אחת לחודש. ירקות ופרחים, וכמובן כל הצמחים החלשים והחולים שצריכים תיגבור – חשוב שנזין אותם כל הזמן (על פי אותם מינונים ולפי אותה תדירות). עצי פרי בזמן הפריחה, וגם ירקות לפני הבשלה, חייבים לקבל אנרגיה אז תתגברו אותם בשלב הזה בדשן נוזלי כדי שתהיה חנטה והפרח יוכל להפוך לפרי (אולי עכשיו אתם מבינים למה הפרחים והפירות נושרים מהעץ מוקדם מדי).

באיזה דישון מומלץ לבחור? ניסוי וטעייה. שחקו עם זה קצת ותראו מה עובד הכי טוב. יכול להיות שתגלו שחלק מהצמחים אוהבים משהו מסויים והשאר משהו אחר. אחרי דישון אם רואים הרבה זבובונים חגים מעל האדמה והצמחים, או שכבה לבנה ושומנית אז אפשר לשטוף במים ולהוסיף אחר כך שכבת אדמה חדשה מעל. וכמובן לא לחרוג במינונים גבוהים מדי כי אי אפשר לחזור אחורה. אם מדובר בדשן חזק שלא סונן כראוי, הוא ממש יכול להוביל למוות של הצמח. אז בקיצור הבנתם מה צריך לעשות – לרוץ להכין דשן לצמחים. בהצלחה!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

לפוסט הזה יש 22 תגובות

  1. אהבתי והחכמתי מאוד. תודה

    1. בשמחה

  2. נמרוד תודה גדולה על הפוסטים והסרטונים שלך. עוקב ורוכש הרבה ידע ותובנות.
    יש לי שאלה לגבי דישון של סוקולנטים. האם צריך להיזהר יותר בדישון? אני שואל כי הם גדלים בד"כ באדמה דלה יחסית במינרלים וחומרי הזנה. האם לדשן במינונים נמוכים יותר או לעיתים רחוקות יותר?

    1. בכיף גדול.
      הם נהנים מדישון כמו כל הצמחים. לרוב קצב הצימוח שלהם איטי ביחס לצמחים אחרים לכן הייתי מדלל עוד טיפה בכל אחת מאפשרויות הדישון שתבחר.
      אף על פי שאני חייב להודות, אצלי בגינה אני מיישר קו עם כולם בלי יוצא מן הכלל

  3. תודה רבה על הכל זה מאוד מעניין. שאלה: קראתי איפה שהוא לגבי קעריות קפה שחור שהן חומציות מידי לצמחים, האם זה נכון?

    1. אחת לשבועיים שלושה כשזה מדולל במים אין בעיה

  4. השריתי חומוס ללילה שלם
    לקחתי את המים המושרים והשקיתי את כל העציצים שלי

    עד עכשיו הם מתאוששים

    כנראה שיש בחומוס רעל שיוצא בהשרייה או לחילופין זה בגלל שלא דיללתי את זה במים

    1. התכוונת עד עכשיו הם לא מתאוששים?
      לא שייך לרעל כזה או אחר, אלא ריכוז גבוה מדי של אותו מיצוי נוזלי. לכן לדעתי מומלץ למהול ולדלל במים

    2. גם אצלי. בדיוק אותו דבר. לא דיללתי במים

      1. נכון זה גם עובד. אבל צריך להיזהר מריכוז גבוה

  5. הרעיון עם הכוסות לתותים פצצה. תודה רבה

    1. נהדר. בשמחה

  6. הי, תודה על כל העצות המועילות.
    ביחס לקליפות ביצים — רק אלו של ביצים מבושלות הן ראויות לדישון?
    או שגם קליפות ביצים טריות, שעדיין לא בושלו ?

    1. קליפות טריות אפקטיביות יותר. כמובן.
      ישר באדמה או בהשרייה במים יחד עם שאריות

  7. היי נמרוד. איך דשן הכי טוב לצמח לשון החותנת/צמח הנחש?
    תודה
    איהאב

    1. אהלן.
      לא יודע להגיד מה הכי טוב בשבילו אבל מדובר בצמח מאוד חזק וממש לא בררן, ולכו נראה לי שכל בחירה לדישון במינון נמוך תהיה בחירה נכונה. ולא לשכוח – בלי הרבה מים

  8. היי, תודה רבה על הטיפים הנהדרים!
    איזה מהדשנים שציינת יתאים לשיח עגבניה?

    1. עדשים ושאריות של ירקות – מעולה

  9. היי.יש סיבה לכך שיערת דבש לא פורחת למרות שמולאו כל התנאים לגידול?אשמח לעזרה.תודה

    1. היא מתעכבת בפריחתה בשנים הראשונות, ובנוסף הפריחה מופיעה על הענפים הישנים ולא החדשים. לכן מי שגוזם אותה על בסיס קבוע דוחה את הפריחה שלה

  10. היי נמרוד, השתמשתי בהמלצה שלך לגבי קליפות ביצים זה עשה ממש טוב לפטוניות אבל לצערי הגרניום ממש אכל אותה מזה וכל העלים נהיו צהובים. למה?

    1. שאלה טובה. אולי היה מרוכז מדי? מציע לך לשטוף טוב את המצע ולחכות להתאוששות

כתיבת תגובה

כל הקטגוריות:

קורס גינון דיגיטלי במבצע מיוחד לחגים:

בואו נהיה חברים בפייסבוק:

הצטרפו למאגר סרטוני הדרכה חינמיים:

סגירת תפריט
×
×

עגלת קניות