דישון לגינה מחומרים ממוחזרים – טיפים ושיטות לדישון אורגני וטבעי לצמחי הבית והגינה
הכתבה הבאה היא כולה שירות לציבור על מנת שנצליח יחד לגדל צמחים בצורה בטוחה ובריאה, ותוך כדי נשמור על סביבה אקולוגית וירוקה על ידי מיחזור ושימוש במוצרים קיימים. אז לפני שמתחילים חשוב להבין שצמח חייב לאכול. כולנו דואגים להשקות, אבל אוכל לא תמיד זמין לצמחים שלנו מכמה סיבות. ראשית, אם הצמחים שתולים בעציצים ובאדניות אז המצע שקיים בפנים (תערובת השתילה) לא מצליחה להחזיק הזנה לצמח מעל 3 חודשים. כלומר כאשר אתם קונים אדמה חדשה לעציצים במשתלה ושותלים צמח חדש, יש לו אוכל למשך 3 חודשים בלבד !!! ואם לא ממשיכים להזין אותו הצמח פשוט יכול להישאר תקוע במקום (וזה נכון גם לגבי שתילה של צמחים חדשים באדמה קיימת!). בקיצור שימו לב ותדעו את זה מהיום (תוכלו לרענן ולהוסיף אדמה חדשה אחת ל 3 חודשים ופשוט 'לעסות' אותה יחד עם הקיימת ולהצניע אותה לכיוון מערכת השורשים).
דישון באמצעות מי אורז מושרים (דשן מעולה לסחלבים)
דשן מעולה לסחלבים ובכלל לכל הצמחים בגינה ובבית. לפני שמשתמשים באורז מומלץ להשרות אותו במים רגילים. את אותם מים 'רגילים' מסננים ושומרים אותם לצורך הזנה של הצמחים שלנו. אני משרה את המים האלה למשך לילה או למשך כמה שעות וישר משתמש בחומר (לא מומלץ לשמור אותו מעבר לזה). אחר כך אני מוהל את החומר (שמשמש כחומר הזנה ודישון מעולה לצמחים בגינה הביתית) ביחס של 1:4 עם מים רגילים. כלומר כוס אחת של החומר יחד עם 4 כוסות מים רגילים, מנער טוב טוב לתמיסה אחת ומשקה את הצמחים. אם אני רוצה לקבל יותר חומר ולהשקות יותר צמחים, אני מדלל את החומר על ידי הוספה של מים רגילים (זה הופך לפחות מרוכז ועדיין עושה את העבודה בצורה טובה). אגב, אפשר מומלץ ורצוי להשתמש בכל סוגי האורז (אפילו הקינואה נכנסת פה לקטגוריה בתור דגן מומלץ לדישון צמחים). כולם עובדים מצוין.
דישון באמצעות השריה של קטניות ובמיוחד עדשים
דשן מעדשים ומקטניות זה אחד המומלצים ביותר שלי ומאוד קל להכנה. זה כולל השרייה של מגוון רחב ועצום של קטניות. לדוגמא: שעועית שחורה, שעועית לבנה, שעועית מש, אפונה, חומוס, פול, לוביה, עדשים כתומות, עדשים שחורות, עדשים ירוקות. אני פשוט משרה במים ללילה או לכמה שעות ומשתמש ישר. אגב אם מסננים את המים פעמיים, אז אפשר לשמור את 2 המנות ולמהול כל פעם ביחס אחר של מים:דשן. את החומר המרוכז יותר (כלומר הסינון הראשון) אני שם ביחס 1:5 כלומר 1 כוס מים מושרים ו-5 כוסות מים רגילים. את המים המסוננים השניים אני שם ביחס 1:3 כלומר 1 כוס מים מושרים ו-3 כוסות מים רגילים. הדשן הזה הוא מצוין לצמחי המאכל, לירקות, צמחי התבלין, כל צמחי החצר וכל צמחי הבית, ואפילו עצי פרי. חומר מזין מאוד שעוזר לצמחים להתפתח.
דישון באמצעות שאריות של קפה שחור וקפסולות אספרסו של מכונת קפה
יש כאלה שלא יקראו לזה דישון אבל אני בהחלט ישתמש במונחים האלה כי זה עוזר מאוד לאדמה ולמצע לפתח סביבה אורגנית ופעילה וכמובן יעזור לצמח לגדול, במיוחד אם הוא לא הוזן כראוי עם דשן בחייו. אז איך אני עושה את זה? את שארית הקפה שחור שנשארה לי בכוס אני לוקח לכיור וממלא במים עד סוף הכוס. נותן כמה סיבובים כדי להפוך את הכל לתמיסה אחת ושופך מסביב לצמח (עדיף לעשות תעלה קטנה עם האצבעות לפני כדי שהחומר ירד לשורשים ואז מכסים באדמה). אותו הדבר עם הקפסולות של מכונת הקפה. לוקחים קפסולה של אספרסו משומשת מהמכונה (אל תשתמשו בקפסולה חדשה!), מוציאים את התכולה שלה ושופכים לתוך האדמה מסביב לצמח. אם רוצים לקבל כמות גדולה יותר אז מכניסים את שאריות הקפסולה לתוך כוס או משפך וממלאים במים (וכן, אפשר גם לעשות את זה עם שאריות הקפה השחור), ואז עוברים עם התמיסה הנוזלית על כמות גדולה של צמחים. ההזנה הזאת טובה לכל צמחי הגן אבל פחות מומלצת לצמחים ביתיים מפונקים (כדוגמת הסחלב). לכו על הבטוחים, ולא יותר ממנה של דשן אחת לשבועיים-שלושה.
דישון באמצעות שאריות ומיחזור של ירקות וקליפות מהמטבח
זה הפייבוריט שלי – מבחינתי זה הדשן המובחר ביותר בגלל המגוון שאני מצליח לייצר. אז קודם כל הוא פשוט ביותר להכנה. אני לוקח צנצנת גדולה ככל האפשר וגבוהה ככל האפשר. בתוכה אני מכניס את כל השאריות והקליפות של הירקות והמוצרים מהמקרר והמטבח, ואפילו עשבים שוטים מהגינה (עדיף רחבי עלים). כאשר הצנצנת מלאה אני יוצק פנימה מים רגילים מהברז וממתין 2 לילות. בבוקר אחרי הלילה השני אני ניגש למלאכה – לוקח משפך ומוהל את החומר ביחס של 1:10 כי החומר מאוד חזק ומרוכז. אל תשמרו את החומר העודף כי התסיסה מסריחה ומזמינה זבובים לצמחים.
ומי שמעוניין בחיים קלים עם צמחים בריאים קבלו את המתכון שלי. ככה בניתי לעצמי את דשן החלומות לגינה הביתית באמצעות מיחזור ושימוש חוזר בירקות – אני לוקח קליפות של בננה, קליפות של אבוקדו, קליפות של מלפפון, קליפות של ביצים, עלים ירוקים (של חסה, באק צ'וי, קייל, או אפילו עשבים מהגינה). ממלא במים ולא מוסיף יותר שאריות (לא משנה כמה מכל דבר). אחרי 2 לילות של תסיסה, אני מכין בבוקר את המיצוי בתוך משפך של 5 ליטר. שופך 250 סמ"ק חומר דישון משאריות של ירקות וקליפות ואת כל השאר ממלא במים רגילים (את השאריות אני זורק לבור הקומפוסט או לאשפה ולא משתמש שוב). וככה משקה את כל הצמחים בגינה ובבית. פרחים, ירקות, עצי פרי, שיחים, מטפסים, סוקולנטים. כולם כולם מקבלים מהחגיגה הנוזלית הזאת והצמחים שלי פשוט נראים פנטסטי! אם אני רואה שיש ריכוז גבוה של זבובים אחרי הדישון וההשקיה, אז אני מכסה עם שכבה קטנה של אדמה והם נעלמים. פשוט וקל. חסכוני ויעיל. הצמחים פשוט חוגגים ככה.
דישון באמצעות מים שבושלו בהם פסטה, תפוחי אדמה, ביצים קשות, קטניות, ירקות קפואים וטריים
כן גם זה עובד מצוין בתור דשן ביתי. כל בישול עם מים שאתם עושים על האש (ירקות וביציים קשות), אל תזרקו את המים האלה כי הם נהדרים לצמחים! אז במה מדובר – כשמכינים פירה ומחממים תפוחי אדמה ובטטות על האש, כשמכינים ביצים קשות, פסטה, תירס, סנפרוסט, פולי סויה (אדממה), חומוס, ברוקולי, כרובית ושאר ירקות, ובקיצור כל בישול על גז של מרכיבים אורגניים מסוג זה. תסננו את המים אחרי הבישול וחכו עד שיתקררו לגמרי, ואז תשקו באמצעותם את הצמחים שלכם בגינה ובבית. פשוט וקל. אם מדובר בירקות וקטניות אז ממש לא חייבים לסנן. אם מדובר בפסטה ובביצים קשות אז שווה למהול ביחס של 1:4 (מים רגילים : מי בישול) ולדשן את הצמחים.
רק קחו טיפ חשוב – אם השתמשתם בבישול במלח ו/או בשמן אז לא מומלץ להשתמש בזה כי זה יכול להזיק לצמחים בעציצים ובגינה. ואם יצא שעשיתם, לא נורא. פשוט תשטפו עם מים טוב טוב את האדמה.
דישון אדמה ועציצים באמצעות קליפות של ביצים קשות וקליפות של בננה
דרך יצירתית לדישון העציצים בבית ובמרפסת זה באמצעות קליפות של ירקות וביצים. הקליפה של הבננה עשירה ביותר, וכך גם קליפות של ביצים (קשות ורכות) ולכן מומלץ מאוד לטמון אותם בתוך האדמה.
אז איך עושים את זה? אני חותך את הקליפות של הבננה לרצועות קצרות, עושה בור קטן באדמה או בעציץ ופשוט טומן את הקליפות מסביב לצמח וכמה שיותר עמוק באדמה. אותו הדבר עם קליפות ביצים, פשוט שובר ומפורר לחתיכות קטנות וטומן באדמה. הקליפות מעשירות את הקרקע ואת שורשי הצמח במינרלים ועוזרות לצמח להתפתח ולגדול, ובאותה מידה מעשירות את הקרקע בתוספות אורגניות ויוצרות אדמה פוריה עם פעילות של מיקרואוגניזמים. בקיצור טוב לכולם. מומלץ לתת לחומרים להתפרק באדמה בדומה לקומפוסט ולא להוסיף כל הזמן קליפות חדשות מסביב לאותו צמח (אפשר כמובן לשים מסביב לצמחים אחרים). אחת ל 3-4 חודשים אפשר לחזור על הפעולה שוב בסביבתו של אותו צמח.
מה קיים בדשן הטבעי ומהם הערכים שאנחנו מפיקים במיצוי החומרים הטבעיים האלה?
לא יודע להגיד מבחינת NPK (חנקן N, זרחן P, אשלגן K ) מהם הרכיבים של כל נוזל, וגם לא יודע להגיד מבחינת מיקרו אלמנטים ותוספי הזנה מה כל צמח מקבל. אני רק יודע להגיד שזה עובד ומומלץ ביותר כי זה פשוט וזה זול, ומדובר בדשן אורגני וטבעי ובריא ליקום, לנו ולצמחים שלנו בבית ובגינה! הלוואי שכולם היו מאמצים שיטות פשוטות ובריאות (וזולות כמובן).
אגב, אני לא המצאתי פה שום דבר, אני פשוט לוקח רעיונות שאני שומע וקורא ומנסה כל הזמן להשתפר. אני ממש מאמין בניסוי וטעייה. יש פה הרבה הגיון בדשנים האלה, כי ככה אנחנו מחזירים לצמחים שלנו את מה שהם מאבדים. נותנים לצמחים אוכל ואת מה שהם צריכים באמצעות שימוש חוזר ומיחזור של מוצרים טבעיים ותכשירים פשוטים שלא עולים לנו כסף.
תדירות – כל כמה זמן מדשנים ואיך הכי נכון לדשן את הצמחים
אני עובד ברוטינה לפי עונות השנה, לפי סוג הצמחים ולפי מצבם. באביב ובקיץ כשחם אני דואג לדשן יותר (אחת לשבועיים-שלושה). בחורף ובסתיו אני דואג לדשן אחת לחודש. ירקות ופרחים, וכמובן כל הצמחים החלשים והחולים שצריכים תיגבור – חשוב שנזין אותם כל הזמן (על פי אותם מינונים ולפי אותה תדירות). עצי פרי בזמן הפריחה, וגם ירקות לפני הבשלה, חייבים לקבל אנרגיה אז תתגברו אותם בשלב הזה בדשן נוזלי כדי שתהיה חנטה והפרח יוכל להפוך לפרי (אולי עכשיו אתם מבינים למה הפרחים והפירות נושרים מהעץ מוקדם מדי).
באיזה דישון מומלץ לבחור? ניסוי וטעייה. שחקו עם זה קצת ותראו מה עובד הכי טוב. יכול להיות שתגלו שחלק מהצמחים אוהבים משהו מסויים והשאר משהו אחר. אחרי דישון אם רואים הרבה זבובונים חגים מעל האדמה והצמחים, או שכבה לבנה ושומנית אז אפשר לשטוף במים ולהוסיף אחר כך שכבת אדמה חדשה מעל. וכמובן לא לחרוג במינונים גבוהים מדי כי אי אפשר לחזור אחורה. אם מדובר בדשן חזק שלא סונן כראוי, הוא ממש יכול להוביל למוות של הצמח. אז בקיצור הבנתם מה צריך לעשות – לרוץ להכין דשן לצמחים. בהצלחה!
לפוסט הזה יש 77 תגובות
מיכל
20 פבר 2021הי נמרוד, אחלה אתר!. שאלה: יש לי שתיל עץ נוי קטן, ששתלתי בחודשים האחרונים. נראה שהוא נקלט יפה, ואף הוציא עלים חדשים קטנטנים. מזג האוויר בחורף המוזר הזה עשה לו טוב (חום וגשם). אני תוהה אם להוסיף לו דשן ומאיזה סוג. מצד אחד חוששת לפגוע בו עם דישון שגוי כי הוא ממש צעיר, מצד שני איכות האדמה אצלנו באזור היא על הפנים. בנוסף, אני תוהה אם יש דרך להגן עליו מ-קרה, שעלולה לתרחש בימים הקרובים? תודה רבה!
נמרוד עורף
20 פבר 2021אני משתמש בהומוס נוזלי. הוא גם מטייב את הקרקע (בטח אם היא בעייתית), וגם מדשן ושימוש נכון עוזר לצמחים. בקיצור מומלץ.
נגד קרה אפשר לעטוף את הגזע בבדים שונים, לחפות את הקרקע בקרטונים או עלים, או לעטוף את העץ ברשת קטנה.
דורית
5 פבר 2021האם שאריות בצל ושום שהכנתי מהם המיצוי שהצעת מדשנות או שמא דוחות מזיקים? או גם וגם..
נמרוד עורף
20 פבר 2021בעיקר מרחיק ודוחה מזיקים
סימה
30 ינו 2021הי נמרוד האם אפשר לעשות משהו עם הקטניות המושרות ( חוץ ממרק או חמין🤣) ? אפשר לטחון ולדשן את האדמה?
נמרוד עורף
30 ינו 2021אם מוסיפים ככה הם ינבטו בתוך העציץ. אם טוחנים אותם אז אפשר לערבב אותם יחד עם האדמה. אך חייב להודות שמעולם לא ניסיתי
מוטי
28 ינו 2021לפני הדישון, איזה אדמה עדיף לרקפות?
תודה רבה.
נמרוד עורף
28 ינו 2021פקעת יכולה לגדול באדמה.
רקפת מזרעים בעציץ עם תערובת שתילה שזה אדמה לעציצים.
עמית גורנו
26 ינו 2021היי
רציתי לשאול אם אפשר להשרות את הקליפות של הביצים במים ועם המים לדשן את הצמחים?
נמרוד עורף
26 ינו 2021בוודאי
עמית
27 ינו 2021וכמה זמן רצוי להשרות את הקליפות?
נמרוד עורף
27 ינו 2021לילה אחד מספיק טוב
אורי
14 ינו 2021תודה רבה על הסרטונים
אני מגדל אבוקדו (בזכותך כמובן) איזה דשן כדי לו
נמרוד עורף
14 ינו 2021האמת שכל דשן יכול להתאים. כשהוא באדמה ולא בכוס מים
אורנה
25 דצמ 2020רעיונות מדהימים מדברים פשוטים. רק עכשיו גיליתי את הפוסטים שלך. אנסה ועקוב.
נמרוד עורף
1 ינו 2021נהדר
מרדכי ברייר
9 דצמ 2020נמרוד, חולה על הסרטונים שלך, ובעיקר את הסרטונים של ה'איך לדשן את הצמחים בצורה הטבעית והכי טובה ביותר.
תמשיך להיות כזה בנ'אדם תותח בצמחים, ותידע לך שפשוט עשית לי את החיים יותר מענינים!
תודה רבה
מרדכי.
נמרוד עורף
9 דצמ 2020נפלא איזה כיף!
אבי
1 דצמ 2020האם שיטות הדישון שציינת מתאימות גם לעצי הדר ?
נמרוד עורף
1 דצמ 2020בהחלט כן
מענדי
9 נוב 2020בתוך אדנית של 10 ליטר של עגבניות שרי כמה אמור לצאת?
נמרוד עורף
9 נוב 2020היה לי שתיל בעציץ 10 ליטר שהניב עשרות עגבניות
בטטה
1 נוב 2020היי נמרוד תודה על המדריכים באתר!
דישנתי עם צינצנת מים מלאה בשאריות של ירקות וכל העציץ שלי חוגג מנמלים וזבובים קטנים.
מה עשיתי לא נכון, ומה אני יכול לעשות כרגע כדי להרחיק אותם? האם זה בכלל מזיק?
נמרוד עורף
1 נוב 2020אולי ריכוז גבוה מדי. אפשר לכסות באדמה חדשה מעל. ואם לא עוזר אז לשטוף במים את הצמח ואת האדמה
אורית
31 אוק 2020אתה מקסים 🥰 ממש! תודה רבה 🙏 שבת שלום 😊
בעז
30 אוק 2020המון תודה, בדישון מקליפות ירקות – ביומיים של ההשריה – הקופסא של הצנצנת צריכה להיות אטומה או פתוחה?
נמרוד עורף
30 אוק 2020האמת שאני עושה פעם ככה ופעם ככה. אחרי לילה אני מעדיף לפתות שיהיה חמצן בתהליך
שרה
30 אוק 2020לקרא ההתייחסותיות של זה מרתק ומעשיר.
כל כמה זמן יש לשים בעציתים, בוורדים ובעצי פרי דישון עדשים או קליפות ירקות?
נמרוד עורף
30 אוק 2020אחת לשבועיים עד ארבעה שבועות זה מעולה
אורן
23 אוק 2020שלום נמרוד,
תודה על התכנים המעניינים והכיפיים!
עבור עצי הדר בינוניים-גדולים, האם הדשן משאריות ירקות מומלץ ובאיזו כמות?
תודה
נמרוד עורף
25 אוק 2020בהחלט מומלץ והנה המינונים https://www.i-garden.co.il/%D7%90%D7%99%D7%9A-%D7%9E%D7%93%D7%A9%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%A6%D7%9E%D7%97%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%97%D7%95%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%9E%D7%9E%D7%95%D7%97%D7%96%D7%A8%D7%99%D7%9D/
אורן
25 אוק 2020תודה.
וכמה ליטרים של חומר לשים?
נמרוד עורף
26 אוק 2020כמה שיש לך אין הגבלה
מירב בן שלום
15 אוק 2020נמרוד שלום,
קודם כל אתה אלוף, תענוג להקשיב ולצפות בסרטונים שלך.
עברנו דירה לא מזמן ובבית החדש יש עצי הדר שמלאים בכנימות קמחיות (נדמה לי), איך לטפל?
נמרוד עורף
17 אוק 2020לחכות לחורף כי הן אמורות להיעלם ואם הן לא נעלמות אז להגיד להן שהחורף הגיע. באביב גיזום טוב ודישון כדי להכין אותם טוב לעונה החמה וכמובן לדאוג לעצים בשטף בהשקיה טובה והזנה
שמוליק
12 אוק 2020נמרוד שלום,
איזה רעיונות מטורפים. תודה רבה.
עבור עץ מנגו שנתן המון פרות בשנה האחרונה אבל כמעט כולם נשרו לפני שהבשילו, איזה סוג דשן טבעי אתה ממליץ ובאיזה מינון.
נמרוד עורף
12 אוק 2020תוספת משמעותית של קומפוסט והומוס באביב.
ובלי קשר שאריות ירקות ודישון עדשים זה נהדר
שולה
9 אוק 2020חייבת לנסות. תודה😊
נמרוד עורף
9 אוק 2020בכיף
נירית
6 אוק 2020נמרוד תודה על טיפים מעולים.
שאלה: לדשן שמכנים משאריות ירקות. שמתי בסיר את הקליפות והשאריות והוספתי מים. האם לכסות את הסיר במשך היומיים או להשאיר פתוח?
נמרוד עורף
6 אוק 2020אני עושה גם וגם.
לא יודע להגיד מה נכון ומה טוב יותר
מירב
3 אוק 2020נמרוד שלום…
תודה על כל הטיפים והעצות.
גידלתי גלעין של אבוקדו בתוך כוס.גדל מאד.צמח והתפתח באופן מרשים יחסית ומפתיע.כמה עלים גדולים לקטנים.
לצערי, לא קראתי את הפוסט שלך לפני ששתלנו אותו.
א.אני גרים בהר אדר.שתלנו בגינה במקום מוגן מרוחות בתקופה זו של השנה.שאני מבינה ממך שהיא פחות מתאימה.
ב.משקים פעמיים בשבוע.
ג.הוא כבר שבוע שבועיים באדמה ונראה ,כרגע, בסדר.
אם אנסה להגדיל את סיכוייו עם דשן שהמלצת פעם בכמה זמן משקים?
שאלה נוספת: אם הבנתי נכון גם אם נראה שהוא נובל , להשאיר אותו באדמה ולהמשיך להשקות?
נמרוד עורף
3 אוק 2020בסופו של דבר אבוקדו יעדיף לגדול באדמה על פני עציץ. אז טוב שעשית כך 😉
אם העץ נראה טוב אז רצוי פשוט להמשיך לעשות אותו הדבר בדיוק. נכון שבחורף הוא צפוי לסבול אבל בטח יתאושש באביב. אין מה לדאוג. וגם לגבי המים, תמשיכי כרגיל.
בקיצור עשיתם בסדר גמור 😉
חגית
23 אוג 2020היי נמרוד, השתמשתי בהמלצה שלך לגבי קליפות ביצים זה עשה ממש טוב לפטוניות אבל לצערי הגרניום ממש אכל אותה מזה וכל העלים נהיו צהובים. למה?
נמרוד עורף
23 אוג 2020שאלה טובה. אולי היה מרוכז מדי? מציע לך לשטוף טוב את המצע ולחכות להתאוששות
יעל
28 יול 2020היי.יש סיבה לכך שיערת דבש לא פורחת למרות שמולאו כל התנאים לגידול?אשמח לעזרה.תודה
נמרוד עורף
28 יול 2020היא מתעכבת בפריחתה בשנים הראשונות, ובנוסף הפריחה מופיעה על הענפים הישנים ולא החדשים. לכן מי שגוזם אותה על בסיס קבוע דוחה את הפריחה שלה
רעות
27 יול 2020היי, תודה רבה על הטיפים הנהדרים!
איזה מהדשנים שציינת יתאים לשיח עגבניה?
נמרוד עורף
27 יול 2020עדשים ושאריות של ירקות – מעולה
Ihab
10 יול 2020היי נמרוד. איך דשן הכי טוב לצמח לשון החותנת/צמח הנחש?
תודה
איהאב
נמרוד עורף
10 יול 2020אהלן.
לא יודע להגיד מה הכי טוב בשבילו אבל מדובר בצמח מאוד חזק וממש לא בררן, ולכו נראה לי שכל בחירה לדישון במינון נמוך תהיה בחירה נכונה. ולא לשכוח – בלי הרבה מים
מיכאל
3 ינו 2021היי תודה רבה על המידע המאוד שימושי!! אשמח לדעת אם זה גם יכול להאשים לדישון בגידול אידרופוני?
נמרוד עורף
3 ינו 2021היי מיכאל לא ניסיתי אצלי ואם אתה מגדל צמחי מאכל במערכת ההידרופונית שלך לא הייתי ממליץ לך לנסות. הדיוק הוא חשוב ואין דרך לדעת מה הנתונים של החומרים
מרים עמית
9 יול 2020הי, תודה על כל העצות המועילות.
ביחס לקליפות ביצים — רק אלו של ביצים מבושלות הן ראויות לדישון?
או שגם קליפות ביצים טריות, שעדיין לא בושלו ?
נמרוד עורף
9 יול 2020קליפות טריות אפקטיביות יותר. כמובן.
ישר באדמה או בהשרייה במים יחד עם שאריות
רן
12 אוק 2020היי
אני בדרך בקיבוץ ויש בה רפת ולולים. איך אני משתמש במשאב הזה לדישון גינת ירק?
נמרוד עורף
12 אוק 2020צריך לנסות בעדינות כי המינון יכול לשרוף את הצמחים. שים בצד לייבוש של כמה שבועות ואז נסה להצניע בתוך האדמה. כמה? אין ספק שזה יכול להועיל אבל הייתי נזהר בכמויות ומתחיל במעט ורואה איך זה מתפתח
רועי
30 דצמ 2020היי נמרוד, תודה לך!
לפירות הדר ולמנגואים, האם אפשר לשלב את השיטה של קליפות הביצים עם השיטה של הקטניות/קפה שחור?
נמרוד עורף
1 ינו 2021בטח זה מצוין
עירית
8 יול 2020הרעיון עם הכוסות לתותים פצצה. תודה רבה
נמרוד עורף
8 יול 2020נהדר. בשמחה
אבישי
7 אוק 2020איזה רעיון? יש לי תותים שנתנו שנה אחת מאות פירות ונראו מצוין והשנה הם נראים עייפים ולא מתפתחים. אשמח אם תוכלי לפרט מה בדיוק עזר במקרה שלך..
נמרוד עורף
7 אוק 2020היה עדיף לייצר מהם שתילים חדשים (מהשלוחות) ולאפשר לשתילים חדשים לצוץ במקומם. כנראה מנוונים
מתן
21 דצמ 2020אתה אלו נמרוד! תודה רבה!
דיללתי מי עדשים ביחס של 1:5 ושפכתי לשיחי העגבניות באדנית שלי עד שיצאו מלמטה, זה כמות גדולה של מדי? הם בשיא של הפריחה וההבשלה כרגע (בזכות חממה!), מתי נכון פעם הבאה לדשן?
נמרוד עורף
1 ינו 2021כל 4 שבועות לא צריך יותר 😉
אלעד אהרוני
8 יול 2020השריתי חומוס ללילה שלם
לקחתי את המים המושרים והשקיתי את כל העציצים שלי
עד עכשיו הם מתאוששים
כנראה שיש בחומוס רעל שיוצא בהשרייה או לחילופין זה בגלל שלא דיללתי את זה במים
נמרוד עורף
8 יול 2020התכוונת עד עכשיו הם לא מתאוששים?
לא שייך לרעל כזה או אחר, אלא ריכוז גבוה מדי של אותו מיצוי נוזלי. לכן לדעתי מומלץ למהול ולדלל במים
ריקי
9 יול 2020גם אצלי. בדיוק אותו דבר. לא דיללתי במים
נמרוד עורף
10 יול 2020נכון זה גם עובד. אבל צריך להיזהר מריכוז גבוה
שלומית
8 יול 2020תודה רבה על הכל זה מאוד מעניין. שאלה: קראתי איפה שהוא לגבי קעריות קפה שחור שהן חומציות מידי לצמחים, האם זה נכון?
נמרוד עורף
8 יול 2020אחת לשבועיים שלושה כשזה מדולל במים אין בעיה
אלעד אייל
5 יול 2020נמרוד תודה גדולה על הפוסטים והסרטונים שלך. עוקב ורוכש הרבה ידע ותובנות.
יש לי שאלה לגבי דישון של סוקולנטים. האם צריך להיזהר יותר בדישון? אני שואל כי הם גדלים בד"כ באדמה דלה יחסית במינרלים וחומרי הזנה. האם לדשן במינונים נמוכים יותר או לעיתים רחוקות יותר?
נמרוד עורף
5 יול 2020בכיף גדול.
הם נהנים מדישון כמו כל הצמחים. לרוב קצב הצימוח שלהם איטי ביחס לצמחים אחרים לכן הייתי מדלל עוד טיפה בכל אחת מאפשרויות הדישון שתבחר.
אף על פי שאני חייב להודות, אצלי בגינה אני מיישר קו עם כולם בלי יוצא מן הכלל
עדן
24 נוב 2020היי נמרוד, הטיפים ממש מועילים!
עשיתי דשן מעדשים שחורות ואורז, השתמשתי ונשאר בבקבוק סגור כשבועיים שלושה, אפשר להשתמש שוב או שעדיף חדש?
נמרוד עורף
24 נוב 2020הייתי זורק ומתחיל מהתחלה… רק לדמיין את הריח 😉
סוזנה
4 יול 2020אהבתי והחכמתי מאוד. תודה
נמרוד עורף
4 יול 2020בשמחה