fbpx

איך מדשנים את הצמחים בשאריות וחומרים ממוחזרים טבעיים ואורגניים – הכנה פשוטה של דשן ביתי טבעי ובריא לצמחים בבית במרפסת ובגינה

נמרוד עורף

נמרוד עורף

אהלן, קוראים לי נמרוד עורף והמרפסת היא למעשה הבית שלי. ככה זה כשקיבוצניק מהגולן מגיע לעיר הגדולה. צברתי ידע רב כשסיימתי בהצלחה את המסלול לאדריכלות נוף ברופין, ורכשתי ניסיון מעשי עצום ממאות גינות מרפסת שהקמתי ומאז אני מדריך אחרים להצלחה. המטרה שלי היא להראות לך איך עושים את זה נכון, כי הכי כיף לעשות לבד ולהצליח!
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

דישון לגינה מחומרים ממוחזרים – טיפים ושיטות לדישון אורגני וטבעי לצמחי הבית והגינה

הכתבה הבאה היא כולה שירות לציבור על מנת שנצליח יחד לגדל צמחים בצורה בטוחה ובריאה, ותוך כדי נשמור על סביבה אקולוגית וירוקה על ידי מיחזור ושימוש במוצרים קיימים. אז לפני שמתחילים חשוב להבין שצמח חייב לאכול. כולנו דואגים להשקות, אבל אוכל לא תמיד זמין לצמחים שלנו מכמה סיבות. ראשית, אם הצמחים שתולים בעציצים ובאדניות אז המצע שקיים בפנים (תערובת השתילה) לא מצליחה להחזיק הזנה לצמח מעל 3 חודשים. כלומר כאשר אתם קונים אדמה חדשה לעציצים במשתלה ושותלים צמח חדש, יש לו אוכל למשך 3 חודשים בלבד !!! ואם לא ממשיכים להזין אותו הצמח פשוט יכול להישאר תקוע במקום (וזה נכון גם לגבי שתילה של צמחים חדשים באדמה קיימת!). בקיצור שימו לב ותדעו את זה מהיום (תוכלו לרענן ולהוסיף אדמה חדשה אחת ל 3 חודשים ופשוט 'לעסות' אותה יחד עם הקיימת ולהצניע אותה לכיוון מערכת השורשים).

דישון באמצעות מי אורז מושרים (דשן מעולה לסחלבים)

דשן מעולה לסחלבים ובכלל לכל הצמחים בגינה ובבית. לפני שמשתמשים באורז מומלץ להשרות אותו במים רגילים. את אותם מים 'רגילים' מסננים ושומרים אותם לצורך הזנה של הצמחים שלנו. אני משרה את המים האלה למשך לילה או למשך כמה שעות וישר משתמש בחומר (לא מומלץ לשמור אותו מעבר לזה). אחר כך אני מוהל את החומר (שמשמש כחומר הזנה ודישון מעולה לצמחים בגינה הביתית) ביחס של 1:4 עם מים רגילים. כלומר כוס אחת של החומר יחד עם 4 כוסות מים רגילים, מנער טוב טוב לתמיסה אחת ומשקה את הצמחים. אם אני רוצה לקבל יותר חומר ולהשקות יותר צמחים, אני מדלל את החומר על ידי הוספה של מים רגילים (זה הופך לפחות מרוכז ועדיין עושה את העבודה בצורה טובה). אגב, אפשר מומלץ ורצוי להשתמש בכל סוגי האורז (אפילו הקינואה נכנסת פה לקטגוריה בתור דגן מומלץ לדישון צמחים). כולם עובדים מצוין.

דישון באמצעות השריה של קטניות ובמיוחד עדשים

דשן מעדשים ומקטניות זה אחד המומלצים ביותר שלי ומאוד קל להכנה. זה כולל השרייה של מגוון רחב ועצום של קטניות. לדוגמא: שעועית שחורה, שעועית לבנה, שעועית מש, אפונה, חומוס, פול, לוביה, עדשים כתומות, עדשים שחורות, עדשים ירוקות. אני פשוט משרה במים ללילה או לכמה שעות ומשתמש ישר. אגב אם מסננים את המים פעמיים, אז אפשר לשמור את 2 המנות ולמהול כל פעם ביחס אחר של מים:דשן. את החומר המרוכז יותר (כלומר הסינון הראשון) אני שם ביחס 1:5 כלומר 1 כוס מים מושרים ו-5 כוסות מים רגילים. את המים המסוננים השניים אני שם ביחס 1:3 כלומר 1 כוס מים מושרים ו-3 כוסות מים רגילים. הדשן הזה הוא מצוין לצמחי המאכל, לירקות, צמחי התבלין, כל צמחי החצר וכל צמחי הבית, ואפילו עצי פרי. חומר מזין מאוד שעוזר לצמחים להתפתח.

דישון לגינה מקטניות ומים עם עדשים מושרים

דישון באמצעות שאריות של קפה שחור וקפסולות אספרסו של מכונת קפה

יש כאלה שלא יקראו לזה דישון אבל אני בהחלט ישתמש במונחים האלה כי זה עוזר מאוד לאדמה ולמצע לפתח סביבה אורגנית ופעילה וכמובן יעזור לצמח לגדול, במיוחד אם הוא לא הוזן כראוי עם דשן בחייו. אז איך אני עושה את זה? את שארית הקפה שחור שנשארה לי בכוס אני לוקח לכיור וממלא במים עד סוף הכוס. נותן כמה סיבובים כדי להפוך את הכל לתמיסה אחת ושופך מסביב לצמח (עדיף לעשות תעלה קטנה עם האצבעות לפני כדי שהחומר ירד לשורשים ואז מכסים באדמה). אותו הדבר עם הקפסולות של מכונת הקפה. לוקחים קפסולה של אספרסו משומשת מהמכונה (אל תשתמשו בקפסולה חדשה!), מוציאים את התכולה שלה ושופכים לתוך האדמה מסביב לצמח. אם רוצים לקבל כמות גדולה יותר אז מכניסים את שאריות הקפסולה לתוך כוס או משפך וממלאים במים (וכן, אפשר גם לעשות את זה עם שאריות הקפה השחור), ואז עוברים עם התמיסה הנוזלית על כמות גדולה של צמחים. ההזנה הזאת טובה לכל צמחי הגן אבל פחות מומלצת לצמחים ביתיים מפונקים (כדוגמת הסחלב). לכו על הבטוחים, ולא יותר ממנה של דשן אחת לשבועיים-שלושה.

דישון קפה שחור קפסולות של מכונת קפה

דישון באמצעות שאריות ומיחזור של ירקות וקליפות מהמטבח

זה הפייבוריט שלי – מבחינתי זה הדשן המובחר ביותר בגלל המגוון שאני מצליח לייצר. אז קודם כל הוא פשוט ביותר להכנה. אני לוקח צנצנת גדולה ככל האפשר וגבוהה ככל האפשר. בתוכה אני מכניס את כל השאריות והקליפות של הירקות והמוצרים מהמקרר והמטבח, ואפילו עשבים שוטים מהגינה (עדיף רחבי עלים). כאשר הצנצנת מלאה אני יוצק פנימה מים רגילים מהברז וממתין 2 לילות. בבוקר אחרי הלילה השני אני ניגש למלאכה – לוקח משפך ומוהל את החומר ביחס של 1:10 כי החומר מאוד חזק ומרוכז. אל תשמרו את החומר העודף כי התסיסה מסריחה ומזמינה זבובים לצמחים.

ומי שמעוניין בחיים קלים עם צמחים בריאים קבלו את המתכון שלי. ככה בניתי לעצמי את דשן החלומות לגינה הביתית באמצעות מיחזור ושימוש חוזר בירקות – אני לוקח קליפות של בננה, קליפות של אבוקדו, קליפות של מלפפון, קליפות של ביצים, עלים ירוקים (של חסה, באק צ'וי, קייל, או אפילו עשבים מהגינה). ממלא במים ולא מוסיף יותר שאריות (לא משנה כמה מכל דבר). אחרי 2 לילות של תסיסה, אני מכין בבוקר את המיצוי בתוך משפך של 5 ליטר. שופך 250 סמ"ק חומר דישון משאריות של ירקות וקליפות ואת כל השאר ממלא במים רגילים (את השאריות אני זורק לבור הקומפוסט או לאשפה ולא משתמש שוב). וככה משקה את כל הצמחים בגינה ובבית. פרחים, ירקות, עצי פרי, שיחים, מטפסים, סוקולנטים. כולם כולם מקבלים מהחגיגה הנוזלית הזאת והצמחים שלי פשוט נראים פנטסטי! אם אני רואה שיש ריכוז גבוה של זבובים אחרי הדישון וההשקיה, אז אני מכסה עם שכבה קטנה של אדמה והם נעלמים. פשוט וקל. חסכוני ויעיל. הצמחים פשוט חוגגים ככה.

דישון משאריות של ירקות וחומרים ממוחזרים

דישון באמצעות מים שבושלו בהם פסטה, תפוחי אדמה, ביצים קשות, קטניות, ירקות קפואים וטריים

כן גם זה עובד מצוין בתור דשן ביתי. כל בישול עם מים שאתם עושים על האש (ירקות וביציים קשות), אל תזרקו את המים האלה כי הם נהדרים לצמחים! אז במה מדובר – כשמכינים פירה ומחממים תפוחי אדמה ובטטות על האש, כשמכינים ביצים קשות, פסטה, תירס, סנפרוסט, פולי סויה (אדממה), חומוס, ברוקולי, כרובית ושאר ירקות, ובקיצור כל בישול על גז של מרכיבים אורגניים מסוג זה. תסננו את המים אחרי הבישול וחכו עד שיתקררו לגמרי, ואז תשקו באמצעותם את הצמחים שלכם בגינה ובבית. פשוט וקל. אם מדובר בירקות וקטניות אז ממש לא חייבים לסנן. אם מדובר בפסטה ובביצים קשות אז שווה למהול ביחס של 1:4 (מים רגילים : מי בישול) ולדשן את הצמחים.

רק קחו טיפ חשוב – אם השתמשתם בבישול במלח ו/או בשמן אז לא מומלץ להשתמש בזה כי זה יכול להזיק לצמחים בעציצים ובגינה. ואם יצא שעשיתם, לא נורא. פשוט תשטפו עם מים טוב טוב את האדמה.

דישון במים של פסטה

דישון אדמה ועציצים באמצעות קליפות של ביצים קשות וקליפות של בננה

דרך יצירתית לדישון העציצים בבית ובמרפסת זה באמצעות קליפות של ירקות וביצים. הקליפה של הבננה עשירה ביותר, וכך גם קליפות של ביצים (קשות ורכות) ולכן מומלץ מאוד לטמון אותם בתוך האדמה.

אז איך עושים את זה? אני חותך את הקליפות של הבננה לרצועות קצרות, עושה בור קטן באדמה או בעציץ ופשוט טומן את הקליפות מסביב לצמח וכמה שיותר עמוק באדמה. אותו הדבר עם קליפות ביצים, פשוט שובר ומפורר לחתיכות קטנות וטומן באדמה. הקליפות מעשירות את הקרקע ואת שורשי הצמח במינרלים ועוזרות לצמח להתפתח ולגדול, ובאותה מידה מעשירות את הקרקע בתוספות אורגניות ויוצרות אדמה פוריה עם פעילות של מיקרואוגניזמים. בקיצור טוב לכולם. מומלץ לתת לחומרים להתפרק באדמה בדומה לקומפוסט ולא להוסיף כל הזמן קליפות חדשות מסביב לאותו צמח (אפשר כמובן לשים מסביב לצמחים אחרים). אחת ל 3-4 חודשים אפשר לחזור על הפעולה שוב בסביבתו של אותו צמח.

מה קיים בדשן הטבעי ומהם הערכים שאנחנו מפיקים במיצוי החומרים הטבעיים האלה?

לא יודע להגיד מבחינת NPK (חנקן N, זרחן P, אשלגן K ) מהם הרכיבים של כל נוזל, וגם לא יודע להגיד מבחינת מיקרו אלמנטים ותוספי הזנה מה כל צמח מקבל. אני רק יודע להגיד שזה עובד ומומלץ ביותר כי זה פשוט וזה זול, ומדובר בדשן אורגני וטבעי ובריא ליקום, לנו ולצמחים שלנו בבית ובגינה! הלוואי שכולם היו מאמצים שיטות פשוטות ובריאות (וזולות כמובן).

אגב, אני לא המצאתי פה שום דבר, אני פשוט לוקח רעיונות שאני שומע וקורא ומנסה כל הזמן להשתפר. אני ממש מאמין בניסוי וטעייה. יש פה הרבה הגיון בדשנים האלה, כי ככה אנחנו מחזירים לצמחים שלנו את מה שהם מאבדים. נותנים לצמחים אוכל ואת מה שהם צריכים באמצעות שימוש חוזר ומיחזור של מוצרים טבעיים ותכשירים פשוטים שלא עולים לנו כסף.

תדירות – כל כמה זמן מדשנים ואיך הכי נכון לדשן את הצמחים

אני עובד ברוטינה לפי עונות השנה, לפי סוג הצמחים ולפי מצבם. באביב ובקיץ כשחם אני דואג לדשן יותר (אחת לשבועיים-שלושה). בחורף ובסתיו אני דואג לדשן אחת לחודש. ירקות ופרחים, וכמובן כל הצמחים החלשים והחולים שצריכים תיגבור – חשוב שנזין אותם כל הזמן (על פי אותם מינונים ולפי אותה תדירות). עצי פרי בזמן הפריחה, וגם ירקות לפני הבשלה, חייבים לקבל אנרגיה אז תתגברו אותם בשלב הזה בדשן נוזלי כדי שתהיה חנטה והפרח יוכל להפוך לפרי (אולי עכשיו אתם מבינים למה הפרחים והפירות נושרים מהעץ מוקדם מדי).

באיזה דישון מומלץ לבחור? ניסוי וטעייה. שחקו עם זה קצת ותראו מה עובד הכי טוב. יכול להיות שתגלו שחלק מהצמחים אוהבים משהו מסויים והשאר משהו אחר. אחרי דישון אם רואים הרבה זבובונים חגים מעל האדמה והצמחים, או שכבה לבנה ושומנית אז אפשר לשטוף במים ולהוסיף אחר כך שכבת אדמה חדשה מעל. וכמובן לא לחרוג במינונים גבוהים מדי כי אי אפשר לחזור אחורה. אם מדובר בדשן חזק שלא סונן כראוי, הוא ממש יכול להוביל למוות של הצמח. אז בקיצור הבנתם מה צריך לעשות – לרוץ להכין דשן לצמחים. בהצלחה!

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

לפוסט הזה יש 107 תגובות

  1. היי נמרוד.

    האם מים שהשרו בהם אגוזים ושקדים הם גם טובים בתור דשן? שואל כי אני משרה אותם כדי להוריד את הקליפה ולהפחית את מעכבי הגדילה שמקשים על ספיגת התוצרים החיוניים. האם המים האלה יכולים דווקא להקשות על הצמח?

    1. נשמע שאם ההשרייה מסירה את מעכבי הגדילה יתכן שזה עלול להשפיע על הגדילה עצמה. אבל ממש לא יודע להגיד.

  2. שלום נמרוד.
    התחלתי בעצתך, לשים שאריות של קליפות ירקות/פירות בתוך צנצנת ולהשרות במים.
    רציתי לשאול:
    1. האם כשנגמרת התסיסה אז אין בועות כלל או שצריך לערבב את הנוזל כדי לשחרר את כל הבועות ורק אז אם לא מתפתחות בועות חדשות ניתן בוודאות לדעת שנגמרה התסיסה?
    2. האם עדיף לעשות את ההשריה בתוך במטבח במקום בו אין שמש ישירה או שאפשר להניח גם בחוץ במקום בו יש שמש ישירה?
    3. האם סגירת הצנצנת תמנע או תעכב את ההתססה?

    שאלות של מתחיל, תודה על הסבלנות 🙂

    1. התשובה המוחלטת היחידה שאוכל לתת לך היא לעשות את זה ללא שמש ישירה בכלל.
      וחוץ מזה יש הרבה דעות ואפשרויות. אחד סיפר לי שהוא מבצע על בסיס קבוע השרייה של קליפות בננה במשך שבועיים עם מכסה סגור לגמרי!
      אחרי שבועיים הוא מסנן את הנוזל (וכן, גם ניקה את העובש שהיה) ומרסס על העלים של הצמחים. הוא מתאר תוצאות מעולות והוא ממש משתמש בזה כל הקיץ כדישון שמתברר שהוא סופר יעיל גם נגד מזיקים!
      אני ממש ברגעים אלה משרה קליפות של בננה המטבח במיכל סגור לגמרי. עבר שבוע. עוד שבוע אנסה בעצמי ונראה איך תועלת (או נזק) זה יעשה לצמחים.

  3. הי,
    האם מים שהשרתי בהם חומוס ושמרתי בקירור ניתן להשתמש לדישון האדמה? או שרק מיד אחרי ההשריה?
    תודה רבה

    1. שאלה טובה😉
      לא יודע להגיד אבל בטוח הייתי מנסה. על כמה צמחים לפחות.

    2. בוקר טוב אשמח לדעת אם אפשר להשתמש במים שבושלו בו עגבניות לדישון הצמחים גם בעציצים וגם ישר באדמה מחקה לתשובה יעל

      1. אהלן יעל. מעולם לא ניסיתי😊

  4. ועוד שאלה
    אם אני רוצה להשתמש בשאריות הקפה מהמכונה לדישון בגינה (לא בעציצים) האם אפשר לפזר את הקפה ליד הטפטפות? כלומר על פני האדמה

    1. בטח. בלי שום בעיה.

  5. הי נמרוד
    קודם כל רוצה להגיד לך תודה מכל הלב על העצות המועילות שאתה מפזר ברוחב לב ובהתלהבות שממש מדבקת ונותנת ביטחון לגדל צמחים שמחים. ועכשיו לשאלה, יש לי מכונת קפה שטוחנת את הקפה (לא קפסולות אלא כמו בריסטה). אני מבינה שאפשר להשתמש בשאריות לדישון. באיזה יחס.. נניח על כל כף כמה מים להוסיף?

    1. אהלן. אז אני ממש חייב להגיד שאין פה מדע מדויק. אם מדובר בגינה ביתית אז לא הייתי חושש בכלל לפזר על הקרקע וכל פעם במקום אחר. במידה ואת מכינה קומפוסט ביתי ו/או מגדלת תולעים אדומות לצורך הומוס ביתי אז תוספת של שאריות קפה יכולה להועיל לערימה.

      הקפה הוא לא באמת נחשב כדשן אבל יש לו תכונות שיכולות להועיל בטיוב הקרקע. נסי בהדרגה למהול במים ביחסים משתנים ותראי מה התוצאה שעולה לך. רק ניסוי וטעייה זו הדרך.

  6. הי נמרוד מאמר מעולה!
    לגבי הריכוז רשמת לסנן ולדלל 1:5.
    אבל בסרטון יוטיוב אתה משתמש בנוזלים ללא דילול.
    מה יותר נכון?
    חגי

    1. דילול תמיד עדיף משום שיש צמחים רגישים יותר וכאלה שרגישים פחות. על בסיס ניסוי וטעייה תדע יותר. אין פה מדע מדוייק.

  7. כשאני מבשלת אורז מלא, אז המים שבהם אני משרה את אורז, נשארים צלולים. האם מים אלו מתאימים לדישון?

    1. לא ניסיתי אבל אני מאמין שיש בהם תכונות טובות לצמחים. שווה לנסות ואשמח לעדכון 🙂

  8. היי נמרוד, המון תודה על כל הטיפים שאתה מעלה, גם כאן וגם ביוטיוב. עוקבת אדוקה 💕
    איך היית ממליץ לדשן ולהשקות סחלבים? סתם לשפוך עד לנגירה? השרייה של 10 דק של תחתית העציץ? ועם איזה דשן?

  9. אני מייבשת קליפות בננה וטוחנת אותם לדישון האם זה מועיל כמו קליפות טריות?

  10. הי נמרוד, אחלה אתר!. שאלה: יש לי שתיל עץ נוי קטן, ששתלתי בחודשים האחרונים. נראה שהוא נקלט יפה, ואף הוציא עלים חדשים קטנטנים. מזג האוויר בחורף המוזר הזה עשה לו טוב (חום וגשם). אני תוהה אם להוסיף לו דשן ומאיזה סוג. מצד אחד חוששת לפגוע בו עם דישון שגוי כי הוא ממש צעיר, מצד שני איכות האדמה אצלנו באזור היא על הפנים. בנוסף, אני תוהה אם יש דרך להגן עליו מ-קרה, שעלולה לתרחש בימים הקרובים? תודה רבה!

    1. אני משתמש בהומוס נוזלי. הוא גם מטייב את הקרקע (בטח אם היא בעייתית), וגם מדשן ושימוש נכון עוזר לצמחים. בקיצור מומלץ.
      נגד קרה אפשר לעטוף את הגזע בבדים שונים, לחפות את הקרקע בקרטונים או עלים, או לעטוף את העץ ברשת קטנה.

      1. תודה רבה על הפוסט
        רציתי לשאול האם סוכרים גם טובים, נגיד מיץ ענבים שהתקלקל

        1. אין לי מושג. לא בדקתי 🙂

  11. האם שאריות בצל ושום שהכנתי מהם המיצוי שהצעת מדשנות או שמא דוחות מזיקים? או גם וגם..

    1. בעיקר מרחיק ודוחה מזיקים

      1. הי, דישנתי את הצמחים בבית עם מים שבושלה בהם שעועית. עכשיו יש מהאדמה ריח לא טוב שמפריע לנו… מה עלי לעשות כדי להפיג את הריח? ומדוע זה קרה, אולי הייתי צריכה למהול?

        1. אפשר לכסות עם שכבת אדמה חדשה עד שהריח יעבור.

  12. הי נמרוד האם אפשר לעשות משהו עם הקטניות המושרות ( חוץ ממרק או חמין🤣) ? אפשר לטחון ולדשן את האדמה?

    1. אם מוסיפים ככה הם ינבטו בתוך העציץ. אם טוחנים אותם אז אפשר לערבב אותם יחד עם האדמה. אך חייב להודות שמעולם לא ניסיתי

  13. לפני הדישון, איזה אדמה עדיף לרקפות?
    תודה רבה.

    1. פקעת יכולה לגדול באדמה.
      רקפת מזרעים בעציץ עם תערובת שתילה שזה אדמה לעציצים.

      1. נמרוד שלום רב!
        במסגרת עבודת חקר שבני, זוהר, עורך בביה"ס, הוא עושה השוואה בין שתילי חסה שהושקו במים רגילים, לבין שתילים שהושקו במים שהושרו בהם קטניות ( אגב, חילבה גם נחשב קטניות לצורך העניין?).
        בני זקוק לביסוס מדעי לכך שמים של קטניות טוב יותר לגידולים.
        איזה חומרים מופרשים מהקטניות בעת השרייה במים, ואשר תורמים לדישון הצמחים?
        האם ייתכן שבחלוף ששה שבועות מתחילת הניסוי, לא ניכר הבדל משמעותי בין שתי קבוצות הניסוי?
        האם ייתכן שההבדל היחידי יהיה בטעם של החסה?

        1. היי מאוד שמח לקרוא את מה שכתבת. אין לי שום ביסוס מדעי לצערי. רק מבוסס על ניסוי וטעייה, ולא בהכרח על שתילי חסה.
          הייתי שמח מאוד בתום הניסוי להבין האם קיים כל שוני בין הגידולים (שורשים, צימוח, עלווה, התגוננות מול מזיקים ועוד).
          תודה!

  14. היי
    רציתי לשאול אם אפשר להשרות את הקליפות של הביצים במים ועם המים לדשן את הצמחים?

    1. בוודאי

      1. וכמה זמן רצוי להשרות את הקליפות?

        1. לילה אחד מספיק טוב

  15. תודה רבה על הסרטונים
    אני מגדל אבוקדו (בזכותך כמובן) איזה דשן כדי לו

    1. האמת שכל דשן יכול להתאים. כשהוא באדמה ולא בכוס מים

  16. רעיונות מדהימים מדברים פשוטים. רק עכשיו גיליתי את הפוסטים שלך. אנסה ועקוב.

    1. נהדר

  17. נמרוד, חולה על הסרטונים שלך, ובעיקר את הסרטונים של ה'איך לדשן את הצמחים בצורה הטבעית והכי טובה ביותר.

    תמשיך להיות כזה בנ'אדם תותח בצמחים, ותידע לך שפשוט עשית לי את החיים יותר מענינים!

    תודה רבה
    מרדכי.

    1. נפלא איזה כיף!

  18. האם שיטות הדישון שציינת מתאימות גם לעצי הדר ?

    1. בהחלט כן

  19. בתוך אדנית של 10 ליטר של עגבניות שרי כמה אמור לצאת?

    1. היה לי שתיל בעציץ 10 ליטר שהניב עשרות עגבניות

  20. היי נמרוד תודה על המדריכים באתר!
    דישנתי עם צינצנת מים מלאה בשאריות של ירקות וכל העציץ שלי חוגג מנמלים וזבובים קטנים.
    מה עשיתי לא נכון, ומה אני יכול לעשות כרגע כדי להרחיק אותם? האם זה בכלל מזיק?

    1. אולי ריכוז גבוה מדי. אפשר לכסות באדמה חדשה מעל. ואם לא עוזר אז לשטוף במים את הצמח ואת האדמה

  21. אתה מקסים 🥰 ממש! תודה רבה 🙏 שבת שלום 😊

  22. המון תודה, בדישון מקליפות ירקות – ביומיים של ההשריה – הקופסא של הצנצנת צריכה להיות אטומה או פתוחה?

    1. האמת שאני עושה פעם ככה ופעם ככה. אחרי לילה אני מעדיף לפתות שיהיה חמצן בתהליך

  23. לקרא ההתייחסותיות של זה מרתק ומעשיר.
    כל כמה זמן יש לשים בעציתים, בוורדים ובעצי פרי דישון עדשים או קליפות ירקות?

    1. אחת לשבועיים עד ארבעה שבועות זה מעולה

  24. שלום נמרוד,
    תודה על התכנים המעניינים והכיפיים!
    עבור עצי הדר בינוניים-גדולים, האם הדשן משאריות ירקות מומלץ ובאיזו כמות?
    תודה

      1. תודה.
        וכמה ליטרים של חומר לשים?

        1. כמה שיש לך אין הגבלה

  25. נמרוד שלום,
    קודם כל אתה אלוף, תענוג להקשיב ולצפות בסרטונים שלך.
    עברנו דירה לא מזמן ובבית החדש יש עצי הדר שמלאים בכנימות קמחיות (נדמה לי), איך לטפל?

    1. לחכות לחורף כי הן אמורות להיעלם ואם הן לא נעלמות אז להגיד להן שהחורף הגיע. באביב גיזום טוב ודישון כדי להכין אותם טוב לעונה החמה וכמובן לדאוג לעצים בשטף בהשקיה טובה והזנה

  26. נמרוד שלום,
    איזה רעיונות מטורפים. תודה רבה.
    עבור עץ מנגו שנתן המון פרות בשנה האחרונה אבל כמעט כולם נשרו לפני שהבשילו, איזה סוג דשן טבעי אתה ממליץ ובאיזה מינון.

    1. תוספת משמעותית של קומפוסט והומוס באביב.
      ובלי קשר שאריות ירקות ודישון עדשים זה נהדר

  27. חייבת לנסות. תודה😊

    1. בכיף

  28. נמרוד תודה על טיפים מעולים.
    שאלה: לדשן שמכנים משאריות ירקות. שמתי בסיר את הקליפות והשאריות והוספתי מים. האם לכסות את הסיר במשך היומיים או להשאיר פתוח?

    1. אני עושה גם וגם.
      לא יודע להגיד מה נכון ומה טוב יותר

  29. נמרוד שלום…
    תודה על כל הטיפים והעצות.

    גידלתי גלעין של אבוקדו בתוך כוס.גדל מאד.צמח והתפתח באופן מרשים יחסית ומפתיע.כמה עלים גדולים לקטנים.
    לצערי, לא קראתי את הפוסט שלך לפני ששתלנו אותו.
    א.אני גרים בהר אדר.שתלנו בגינה במקום מוגן מרוחות בתקופה זו של השנה.שאני מבינה ממך שהיא פחות מתאימה.
    ב.משקים פעמיים בשבוע.
    ג.הוא כבר שבוע שבועיים באדמה ונראה ,כרגע, בסדר.
    אם אנסה להגדיל את סיכוייו עם דשן שהמלצת פעם בכמה זמן משקים?
    שאלה נוספת: אם הבנתי נכון גם אם נראה שהוא נובל , להשאיר אותו באדמה ולהמשיך להשקות?

    1. בסופו של דבר אבוקדו יעדיף לגדול באדמה על פני עציץ. אז טוב שעשית כך 😉
      אם העץ נראה טוב אז רצוי פשוט להמשיך לעשות אותו הדבר בדיוק. נכון שבחורף הוא צפוי לסבול אבל בטח יתאושש באביב. אין מה לדאוג. וגם לגבי המים, תמשיכי כרגיל.
      בקיצור עשיתם בסדר גמור 😉

    2. תודה על הטיפ

  30. היי נמרוד, השתמשתי בהמלצה שלך לגבי קליפות ביצים זה עשה ממש טוב לפטוניות אבל לצערי הגרניום ממש אכל אותה מזה וכל העלים נהיו צהובים. למה?

    1. שאלה טובה. אולי היה מרוכז מדי? מציע לך לשטוף טוב את המצע ולחכות להתאוששות

  31. היי.יש סיבה לכך שיערת דבש לא פורחת למרות שמולאו כל התנאים לגידול?אשמח לעזרה.תודה

    1. היא מתעכבת בפריחתה בשנים הראשונות, ובנוסף הפריחה מופיעה על הענפים הישנים ולא החדשים. לכן מי שגוזם אותה על בסיס קבוע דוחה את הפריחה שלה

  32. היי, תודה רבה על הטיפים הנהדרים!
    איזה מהדשנים שציינת יתאים לשיח עגבניה?

    1. עדשים ושאריות של ירקות – מעולה

  33. היי נמרוד. איך דשן הכי טוב לצמח לשון החותנת/צמח הנחש?
    תודה
    איהאב

    1. אהלן.
      לא יודע להגיד מה הכי טוב בשבילו אבל מדובר בצמח מאוד חזק וממש לא בררן, ולכו נראה לי שכל בחירה לדישון במינון נמוך תהיה בחירה נכונה. ולא לשכוח – בלי הרבה מים

    2. היי תודה רבה על המידע המאוד שימושי!! אשמח לדעת אם זה גם יכול להאשים לדישון בגידול אידרופוני?

      1. היי מיכאל לא ניסיתי אצלי ואם אתה מגדל צמחי מאכל במערכת ההידרופונית שלך לא הייתי ממליץ לך לנסות. הדיוק הוא חשוב ואין דרך לדעת מה הנתונים של החומרים

  34. הי, תודה על כל העצות המועילות.
    ביחס לקליפות ביצים — רק אלו של ביצים מבושלות הן ראויות לדישון?
    או שגם קליפות ביצים טריות, שעדיין לא בושלו ?

    1. קליפות טריות אפקטיביות יותר. כמובן.
      ישר באדמה או בהשרייה במים יחד עם שאריות

      1. היי
        אני בדרך בקיבוץ ויש בה רפת ולולים. איך אני משתמש במשאב הזה לדישון גינת ירק?

        1. צריך לנסות בעדינות כי המינון יכול לשרוף את הצמחים. שים בצד לייבוש של כמה שבועות ואז נסה להצניע בתוך האדמה. כמה? אין ספק שזה יכול להועיל אבל הייתי נזהר בכמויות ומתחיל במעט ורואה איך זה מתפתח

      2. היי נמרוד, תודה לך!

        לפירות הדר ולמנגואים, האם אפשר לשלב את השיטה של קליפות הביצים עם השיטה של הקטניות/קפה שחור?

        1. בטח זה מצוין

  35. הרעיון עם הכוסות לתותים פצצה. תודה רבה

    1. נהדר. בשמחה

    2. איזה רעיון? יש לי תותים שנתנו שנה אחת מאות פירות ונראו מצוין והשנה הם נראים עייפים ולא מתפתחים. אשמח אם תוכלי לפרט מה בדיוק עזר במקרה שלך..

      1. היה עדיף לייצר מהם שתילים חדשים (מהשלוחות) ולאפשר לשתילים חדשים לצוץ במקומם. כנראה מנוונים

        1. אתה אלו נמרוד! תודה רבה!
          דיללתי מי עדשים ביחס של 1:5 ושפכתי לשיחי העגבניות באדנית שלי עד שיצאו מלמטה, זה כמות גדולה של מדי? הם בשיא של הפריחה וההבשלה כרגע (בזכות חממה!), מתי נכון פעם הבאה לדשן?

          1. כל 4 שבועות לא צריך יותר 😉

  36. השריתי חומוס ללילה שלם
    לקחתי את המים המושרים והשקיתי את כל העציצים שלי

    עד עכשיו הם מתאוששים

    כנראה שיש בחומוס רעל שיוצא בהשרייה או לחילופין זה בגלל שלא דיללתי את זה במים

    1. התכוונת עד עכשיו הם לא מתאוששים?
      לא שייך לרעל כזה או אחר, אלא ריכוז גבוה מדי של אותו מיצוי נוזלי. לכן לדעתי מומלץ למהול ולדלל במים

      1. היי נמרוד
        כל העיצות שלך מצויינות אך הוא יהיו יותר טובות אם תוסיך לעציצים שלך תולעים אדומות שיפרקו את הדשן ויהפכו אותו ליותר איכותי

        1. מסכים איתך לגמרי!

    2. גם אצלי. בדיוק אותו דבר. לא דיללתי במים

      1. נכון זה גם עובד. אבל צריך להיזהר מריכוז גבוה

  37. תודה רבה על הכל זה מאוד מעניין. שאלה: קראתי איפה שהוא לגבי קעריות קפה שחור שהן חומציות מידי לצמחים, האם זה נכון?

    1. אחת לשבועיים שלושה כשזה מדולל במים אין בעיה

  38. נמרוד תודה גדולה על הפוסטים והסרטונים שלך. עוקב ורוכש הרבה ידע ותובנות.
    יש לי שאלה לגבי דישון של סוקולנטים. האם צריך להיזהר יותר בדישון? אני שואל כי הם גדלים בד"כ באדמה דלה יחסית במינרלים וחומרי הזנה. האם לדשן במינונים נמוכים יותר או לעיתים רחוקות יותר?

    1. בכיף גדול.
      הם נהנים מדישון כמו כל הצמחים. לרוב קצב הצימוח שלהם איטי ביחס לצמחים אחרים לכן הייתי מדלל עוד טיפה בכל אחת מאפשרויות הדישון שתבחר.
      אף על פי שאני חייב להודות, אצלי בגינה אני מיישר קו עם כולם בלי יוצא מן הכלל

      1. היי נמרוד, הטיפים ממש מועילים!
        עשיתי דשן מעדשים שחורות ואורז, השתמשתי ונשאר בבקבוק סגור כשבועיים שלושה, אפשר להשתמש שוב או שעדיף חדש?

        1. הייתי זורק ומתחיל מהתחלה… רק לדמיין את הריח 😉

  39. אהבתי והחכמתי מאוד. תודה

    1. בשמחה

      1. האם אפשר לשים גם עלי פרחים?

        1. מעולם לא ניסיתי 🙂

כתיבת תגובה

כל הקטגוריות:

חדש חדש חדש!!! "לגדול נכון" ספר גינון מקצועי:

הסדנה האינטרנטית שעזרה לאלפי אנשים בגידול צמחים:

עשה זאת בעצמך - יעוץ והדרכה בבחירת צמחים והקמת גינה במרפסת:

בואו נהיה חברים בפייסבוק:

הצטרפו למאגר סרטוני הדרכה חינמיים:

סגירת תפריט
×
×

עגלת קניות

דילוג לתוכן